Стартира Академия „Рикардо Мути“

Тв.проект на диригента

Представяте ли си, че тв.формат за таланти се пренася в света на дирижирането? Може да не е най-подходящия въпрос, но това е начин да се опитаме да дефинираме новия проект на Рикардо Мути, озаглавен Академия „Рикардо Мути“. Отправната точка на това своеобразно шоу за таланти е Италианската оперна академия, на която маестрото положи основите през 2015 г. в град Равена. В тези курсове Мути предава на младите диригенти не само практически и технически съвети, но и визия за дирижирането на оркестъра, които самият той е получил от учителя си Антонино Вото, който от своя страна е наследил от Артуро Тосканини.

В рамките на тези дейности беше създадена Академията „Рикардо Мути“ - това е петсериен телевизионен проект, в който камерите проследяват младите диригенти, които са избрани да се усъвършенстват в нея, в продължение на две седмици. Публиката ще може да види музикантите не само докато се обучават в класовете на Мути, но и по време на техните моменти на почивка и забавление в Равена.

Продуциран от италианския канал Timvision, първият епизод на Академията „Рикардо Мути“ ще се излъчи на 11 декември. Разбира се, италианският диригент не щади усилия и средства, за да накара класическата музика да достигне до всякаква публика, дори да се възползва от форматите, предпочитани от младите хора и техните обичайни канали за комуникация.