In memoriam Камен Чанев: „Ние сме в някакво безвремие"

Коронавирусът погуби тенора

На 56-годишна възраст почина големият български оперен певец Камен Чанев. Световноизвестният тенор загуби най-тежката битка в живота си с коварния и безпощаден COVID-19. Броени дни преди да напусне този свят близките му отправиха апел в социалните мрежи за реконвалесцентна кръвна плазма за лечението му, но това не помогна, въпреки откриването на донор. 

Камен Чанев е възпитаник на Националната музикална академия „Панчо Владигеров" в София и специализира оперно пеене в Рим при великия Борис Христов. След успешния си дебют в ролята на Де Грийо от „Манон Леско" през 2007г. на сцената на Виенската Щатсопер Камен Чанев  е постоянен гост на най-големите оперни сцени по света като: Римска опера, Дойче опер-Берлин, Щатсопер-Берлин, Баварската Щатсопер-Мюнхен, Опера Хамбург, Опера Франкфурт, Театро Ла Фениче-Венеция, Вашингтон Опера, Монреалската опера, Болшой Театър-Москва, в градове като Токио, Сеул, Пекин, Тел Авив и много други. Работил е с диригенти като Рикардо Мути, Лорин Маазел, Владимир Юровски, Донато Ренцетти, Филип Орен и др. Репертоарът му включва повече от 45 централни роли от оперите: „Аида", „Бал с маски", „Трубадур", „Дон Карлос", „Манон Леско", „Тоска", „Турандот", „Кармен" и др., както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, „Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабат Матер” на Росини, „Симфония №8” на Малер.

„Винаги с голямо вълнение пея пред българската публика, защото я обичам и усещам, че и тя ме обича”. Това заяви Камен Чанев още през 2016г. в ефира на Класик ФМ радио. „Винаги трябва да помагаме на българската култура и при първа възможност, когато имам, пея в България. Не го правя само аз, но и много колеги, които пеят по света”. „Вече е все по-малко е важно певецът как пее, отколкото кой е неговият агент. Правят се продукти, а не певци...Много режисьори търсят нови неща. Операта все пак трябва да се развива. Не съм против това, но да има логично обяснение... Ние нямаме никого зад гърба си, както Гергиев за руснаците или една плеяда диригенти зад италианците. Ние, оперните певци, сме като Дон Кихот срещу вятърните мелници - само с гласовете си!...„Даже театралната гилдия е много по-подкрепена от политиците. Ние сме в някакво безвремие. Само когато трябва да кажат с какво се гордеят, се сещат за нас”, каза той.

Изтъкнатият оперен изпълнител е Почетен гражданин на родния си град Сливен. От 2016г. е част от трупата на Държавна опера- Стара Загора. От там припомнят, че само преди 20 дни той сбъдва мечтата си да бъде Отело на сцената на оперния театър в Града на липите, а триумфът в този образ се оказва неговата последна роля. От трупата го описват като „изключителен професионалист и роден победител”, който „завинаги ще остане в сърцата на своите приятели и колеги, на своите многобройни почитатели, на всички хора, които са имали щастието да се докоснат до неговия талант, огромно сърце и неподправена човечност! Камен Чанев обожаваше своята професия, превръщаше с лекота всеки спектакъл на Старозагорската опера, в който участваше, в незабравим празник! Пленителен и неповторим в образите на Калаф, Радамес, Туриду, Канио, предстоеше му да бъде Рикардо в премиерния спектакъл на операта „Бал с маски"...Раздаваше щедро обич и получаваше много от своята вярна и признателна публика, която никога няма да го забрави! Живееше за тези моменти на взаимност и им се наслаждаваше! Благодарим за всеки подарен и споделен миг щастие, скъпи и непрежалим Камен! Да бъде светъл пътя ти!”

За коронната си роля – тази на Радамес от операта „Аида” на Джузепе Верди, той сподели в ефира: „Придавам с гласа си точно героизма, чистия тембър на теноровия глас, който винаги търся, а не подражанието на някои модерни оперни певци- тенори.  Това е моят почерк и искам хората да ме запомнят с това”.

Екипът на Класик ФМ радио изказва своите съболезнования към близките на забележителния тенор.

Поклонението пред паметта на Камен Чанев ще се състои на 28 ноември 2020г. (събота) от 10.00 до 13.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора.