Кларинетистът Вангел Тангъров: „Човек не трябва да губи идеалите си независимо дали сме в пандемична обстановка или нямаме концертни изяви“

„Доста време ще мине докато се върнем в залите“, смята музикантът

Вангел Тангъров e доцент по кларинет в Тексаския щатски университет, артистичен директор и основател на ежегодния международен Тексаски Кларинетен Фестивал. Първи кларинетист е на Операта в Остин, Mid-Texas Symphony и Симфоничния оркестър "Виктория" в Тексас. През тази година той ще бъде член на журито на Международния кларинетен конкурс „Сава Димитров“, чието първо издание ще се проведе онлайн. „Това форум ще допринесе огромен интерес не само за България, но и за целия регион. Присъствието на музиканти и млади изпълнители от толкова много страни е страхотен успех и показател за българската школа, за развитието на културата“, посочи Вангел Тангъров в ефира на  Класик ФМ радио. „Организирането на такъв конкурс отнема страшно много енергия…Основното, което ще бъде като критерии, е анонимността и безпристрастната оценка на всички участници“.

Изявеният музикант е възпитаник на Димитър Боянов в НУМТИ “Добрин Петков” в Пловдив и е завършил НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София, където получава бакалавърска и магистърска степен при Петко Радев. Докторантурата му е за Музикални изкуства в Университета на Тексас в Остин под ръководството на Ричард МакДауъл. Вангел Тангъров е работил като първи кларинетист на Софийска Филхармония, Симфоничен оркестър на Academia Chigiana в Италия и др. Бил е солист на редица международни оркестри, изпълнявайки музика от целия кларинетен репертоар (Моцарт, Вебер, Копланд, Пипков и др.) Концертирал е в повече от 20 държави на 4 континента. Соловите изяви на Тангъров включват рецитали на някои от най-големите концертни сцени в света, на престижни международни фестивали, в посолства и др, като е получил редица награди от национални и международни конкурси.

Днес Вангел Тангъров споделя тревогите си около Covid пандемията, която не подминава САЩ. „Преди 2-3 дни имаше 180 000 на ден, а загиналите са около 1000 всеки ден. Според статистиката, се очакват до около 430 000 загинали в САЩ. Всички очакваме с ваксините да се подобри ситуацията“.  Кларинетистът е убеден в носенето на маски, а в преподавателската му работа мерките са изключително стриктни. „ Децата в ансамбъл имат огромно отстояние между тях. Пресмята се кубатурата на помещението и колко хора за колко време могат да присъстват. Направи се актуализация на климатичната инсталация с хепафилтри и се сложиха ултравиолетови лампи….Студентите завършват с финален рецитал без публика и времетраенето е не повече от половин час. Има директно излъчване онлайн с много добро качество на звук и 3-4 камери. Дори не е позволено да си поканят родители и най-близки хора. Това е от месеци и така смятаме да продължаваме и следващия семестър до края на юни 2021г. В момента основната ми работа е преподаване онлайн.“

Музикантът припомни, че още от края на март 2020г. концертните зали в САЩ не работят, като Метрополитън опера е затворена до септември 2021,  както и Нюйоркска филхармония, Филхармонията на Остин, въпреки че някои дават възможност за онлайн концерти. „Доста време ще мине докато се върнем в залите“, смята Тангъров. По думите му, „музиката ни докосва по специален начин. Човек не трябва да губи идеалите си независимо дали сме в пандемична обстановка или нямаме концертни изяви. Опитвам се чрез собствен пример, че изход от ситуацията има, който рано или късно ще дойде и той ще е за добро. Ще има време, в което ще трябва да се адаптираме отново и да се успокоим, че ще може и без маски да се ходи. Не трябва да се губи надежда и вярата в нещата, които са ни крепели винаги“. Според Тангъров,  „музикантската професия е едно посвещение за цял живот в търсене на едно съвършенство, свързано с всеки вид изкуство. Музикантите сме големи идеалисти и неслучайно сме се посветили на това“.

Цялото интервю на Георги Митов- Геми с кларинетиста и педагог доц.Вангел Тангъров ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.