100 години от премиерата на „Издигащата се чучулига" от Ралф Вон Уилямс

Отбелязват с концерт в Бристол

На 15 декември 1920 г. цигуларката Мари Хол прави премиера, във версия за цигулка и пиано, на една от най-известните творби на английския композитор Ралф Вон Уилямс - „Издигащата се чучулига", чиито лирични пасажи са вдъхновени от стихотворение на Джордж Мередит за полета и песента на чучулигата.

За да бъде отбелязана 100-годишнината от премиерата на произведението, на 15 декември 2020г. младата британска цигуларка Дженифър Пайк в акомпанимент на Ансамбъл Бристол ще изпълни творбата от Вон Уилямс. Концертът ще се излъчва онлайн от зала Шайрхемхтън в Бристол на датата и мястото, където „Издигащата се чучулига“ /The Lark Ascending/ прозвучава за първи път преди 100 години. Припомняме, че версията за цигулка и оркестър, която е най-известната и най-изпълнявана, е изсвирена премиерно на 14 юни 1921 г. под диригентската палка от Ейдриън Боулт и Мари Хол като солист.

Концертът на Дженифър Пайк с Ансамбъл Бристол и Еxultate singers ще включва и още едно произведение на  Вон Уилямс – Фантазия върху коледни теми, Fantasia on Christmas Carols. Концертната вечер ще бъде допълнена с Концерт за две цигулки на Бах и „Йерусалим“ от Хюбърт Пари.