Пьотр Сулковски:

Пьотр Сулковски: "Covid пандемията ни блокира нормалността и донякъде контакта с публиката"

Полският диригент гостува в Класик ФМ радио

"Covid пандемията ни блокира нормалността и донякъде контакта с публиката". Това заяви в предаването "Сутрешно кафе с Геми" полският диригент Пьотр Сулковски. Той ще ръководи Оркестърът на Класик ФМ радио по време на двата финални концерта от интеграла "Людмил Ангелов свири Шопен", включени в програмата на 20-тия Европейски музикален фестивал. Концертите ще се проведат на 23 и 24 ноември от 19.30ч. в зала "България" в партньорство с Полския институт и Софийската филхармония.

"Преди 25 години със Симфоничния оркестър на Краков имахме турне в Испания. Там срещнах Людмил Ангелов изпълни около 2 програми", припомня Сулковски. "Това беше време на големи преживявания- първите пътувания след промените в Полша, когато получихме възможността да пътуваме на Запад. Тогава Людмил Ангелов беше един разпознаваем и световноизвестен изпълнител, който интерпретираше по изключителен начин Шопен и други композитори. Много години по-късно историята направи завой и ние се срещахме и в България, и в Полша на концерти и от тогава сме приятели и като музиканти, и като хора."

Предстоящите концерти в София ще се осъществят при спазване на всички актуални противоепидемични мерки. Маестро Сулковски разкрива каква е обстановката в Полша. "Планираме максимум за седмица напред. Има пълна забрана за присъствие на слушателите в залата от началото на ноември до 27 декември, така че е много трудно да осъзнаем този момент, че ние изпълняваме концерт, който трябва да запишем, но правим това в празна зала. Ние сме убедени, че щом този период приключи, публиката ще запълни залата. Нито едно правителство, което се е сблъскало с този проблем, не разполага с рецепта. Нашите колеги са привилегировани, тъй като те са на работа на щат. По-трудно е за хората със свободни професии, които нямат никакви поръчки и нямат възможността да работят, нито има институции, които да им отправят такова предложение", казва той.

Според Сулковски, "можем да сравним ситуацията с годините, когато се появиха видеокасетите и всички смятахме, че кината ще бъдат затворени. Оказа се, че хората искат да излязат от вкъщи и да  се видят. Изпълнението на музиката и нейното изпращане към публиката е огромна мистерия. Този контакт и предаването на енергията между музиканта и публиката имат огромно значение".

Пьотр Сулковски се е обучавал в майсторски класове в Германия при двама именити диригенти- Хелмут Райлинг и Джон Елиът Гардинър. Съосновател е на Камерната опера в Краков и е бил заместник-директор на Хора на Полското национално радио (2008-2009) и художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Торун. Сега преподава в Музикалната академия в Бидгошч, ръководи Оркестъра на Държавното музикално училище "Фр. Шопен" в Краков. Понастоящем е артистичен директор на Филхармонията на област Вармия и Мазурия в Североизточна Полша (Варминско-Мазурско войводство).

През 2010 г. Пьотр Сулковски ръководи Академичния оркестър “Бетовен” /Beethoven Academy Orchestra/ по време на международния оперен проект Fidelio - To the Victims of Holocaust, който беше представен в няколко полски града и получи добри отзиви (например в британското списание Opera). Участва в записите на саундтрака на Бартош Чайдецки за полския исторически сериал „Дните на честта", свързан с Втората световна война, който бе излъчван по Полската телевизия в продължение на 6 години.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Пьотр Сулковски в превод на Светла Каранешева от Полския институт в София ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.