Бах и Рамо се срещат в „Kопнеж по екзотичното. Шедьоври на късния Барок”

Бах и Рамо се срещат в „Kопнеж по екзотичното. Шедьоври на късния Барок”

На 25 ноември от 19.30ч. във фейсбук страницата на „Изкуството на барока"

На 25 ноември от 19.30ч. във фейсбук страницата на фестивала "Изкуството на барока" ще бъде представена оригиналната концертна програма-спектакъл под заглавие Kопнеж по екзотичното. Шедьоври на късния Барок”. Изпълнението, включено в афиша на 14-тото издание на фестивала, ще се състои в Аулата на Софийския университет без присъствието на публика.

Програмата е свързана с 270 години от смъртта Й. С.Бах и 285 години от създаването на операта-балет „Галантните Индии” от Жан Филип Рамо. В основата на спектакъла е идеята за ефирните влияния, свързващи макрокосмосa и микрокосмосa. Емпиризма и сенсуализма са полюсите на 18 век, очертаващи пространството между тежестта на доказаните чрез опит теории и лекотата на рафинираната спонтанност.

Кантатата “Schweigt stille, plaudert nicht” („Замълчи, не говори”), № 211 от Й.С.Бах е известна още като „Кантата за кафето” и е по текст на Пикандер. Независимо че се категоризира като кантата, в действителност представлява миниатюрна опера, изобилстваща със сатиричните си коментари, като в допълнение разказва за кафето и откритието по времето на Бах, че то служи не само за декорация, но и за тонизираща напитка породило множество дискусии. Творбата ще бъде за първи път театрализирана с костюми и частичен сценичен дизайн у нас и със специалното участие на сопраното Мария Радоева, а първият епизод от „Галантните Индии” от Жан Филип Рамо ще бъде изпълнен с подходяща камерна хореография на Ангелина Гаврилова, с костюми и участието на трима танцьори от балет „Арабеск”. 

Всеки от епизодите може самостоятелно да бъде изпълнен. Затова по изпълнителски съображения е избран Пролога.  Прологът на „Галантните Индии” носи заглавието „В градината на Богинята на Любовта” по либрето на Louis Fuzelier и е самостоятелна част от опера-балет на френския късно-бароков композитор Жан Филип Рамо. Четирите епизода на тази музикално-сценична творба имат самостоятелен сюжет /либрето, свързано с различни екзотични географски места: Отоманската империя, Перу, Персия и Северна Америка/, като всеки отделен епизод е свързан с определен елемент, напр. първият - с водата, вторият-с огъня, третият - с въздуха и четвъртият- със земята.

Режисьор на концерта-спектакъл е Пламен Бейков, а сценичният  дизайн е дело на Пенка Казанджиева. В концерта участва като солист и концертмайстор Зефира Вълова - вече утвърдена изпълнителка в Бароковата изпълнителска практика, както у нас, така и в чужбина, където е концертмайстор на известния бароков ансамбъл „Il Pomo d’Oro”.  В солистичното съзвездие се открояват имената на Мария Радоева, Валентин Ватев, Снежина Куманова, чембалистите Атанас Атанасов и Николай Стойков, флейтистите Явор Желев и Гергана Иванова и Вълчан Вълчанов-обой.  Диригент на камерния вокално-инструментален и танцов ансамбъл е проф. д-р Виржиния Атанасова.

Чуйте повече от интервютата на Георги Митов-Геми с диригентката проф. Виржиния Атанасова и сопраното Мария Радоева в звуковите файлове под снимките вляво.

ПРОГРАМА

 

„Копнеж по екзотичното. Шедьоври на късния Барок”

 

I-ва част

1Johann Sebastian Bach 

   (1685-1750)

- из Kantate “Herz und Mund und Tat und Leben”

(Сърце и Слово, и Действие и Живот”)

 Aria (3)  „Schaeme dich, o, Seele nicht““ per Alto solo, Oboe solo e B.C.

(за соло Алт , обой и басо континуо)

 

-Siciliana per solo Violino e Cembalo

(Сицилиана за соло цигулка и чембало)

 

Kantate  BWV 211

Schweigt stille, plaudert nicht“ („Замълчи, не бъбри”)

- “Кантата за кафето”

(за сопран, тенор, бас

 и инструментален ансамбъл в състав:

Flauto traverso,,2 цигулки, виоли и B.C.)

Персонажи: 

Разказвач (тенор)

Herr Schlendrian (бащата-бас)

Liesgen (негова дъщеря-сопран)

 

II-ра част

 

 

Геилфус- Соната за цигулка и клавесин

 

Jean Philippe Rameau 

Les Indes Galantes” („Галантните Индии”)

 Opera-Ballet, 1735

Prologue 

(Пролог из „Галантните Индии”)

(За 2 женски гласа, бас, балетен състав, камерен оркестър и B.C.)

Хореография - Ангелина Гаврилова