Първият Международен кларинетен конкурс „Сава Димитров“ ще се проведе в специално онлайн издание

Първият Международен кларинетен конкурс „Сава Димитров“ ще се проведе в специално онлайн издание

Поп певицата Поли Генова ще бъде гласът на конкурса

Първият Международен кларинетен конкурс „Сава Димитров“ ще се проведе в специално онлайн издание.  „Ситуацията е безпрецедентна и ни принуждава да мислим за алтернативен начин на провеждане на международни събития“, подчерта проф. д-р Сава Димитров, председател на Организационния комитет и внук на основателя на кларинетната школа у нас, чието име носи конкурсът. В ефира на Класик ФМ радио той сподели, че в онлайн формат се постига „висока критерийна основа и журито няма да може да свързва изпълнението с конкретния интерпретатор и неговото лице“.

В първото издание на Международния кларинетен конкурс „Сава Димитров“  ще участват 122 кандидати от 30 държави в 5 категории. Те са прослушани и избрани от общо 276 желаещи да вземат участие в конкурса.  Претендентите за отличия ще изпращат записите си до 27 ноември, като впоследствие ще бъдат оценени от журито. След това ще бъде обработен и излъчен видеоматериала с различните участници от съответните турове. Впоследствие, на финала ще бъдат представени трима участници от всяка категория, които ще бъдат удостоени с първите три награди.

Журито е съставено от изтъкнати музиканти и преподаватели – Людмила Петеркова, Джулиан Блис, Филип Купър, Вангел Тангъров, Антонио Тинели, Джуро Пете, Павлин Панайотов, Тадей Кениг, Емил Вишинеску , Никола Сърдич.

Специален гост  и глас на конкурса е поп певицата Поли Генова, която е завършила специалност „Кларинет“ в Националното музикално училище „Л.Пипков“. „Тя ще се грижи за оповестяването и начина на протичане на конкурса, пречупен през нейния талант. Любовта й към инструмента продължава да е толкова силна, колкото когато беше като ученичка. Сега е на друго ниво. Талантът й е оценен. Певческите й качества и всичко, което представлява тя, отговаря на нивото на конкурса“, поясни проф. д-р Сава Димитров, който понастоящем е ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Запазва се наградния фонд на конкурса, чиято обща стойност възлиза на  50 хил.лв. под формата на парични и предметни отличия, сред които инструменти и професионални аксесоари за тях. „Интересът на участниците на конкурса невинаги се свежда само до материалното. Понякога дори самото общуване с големите професионалисти е стимул за това да вземеш участие. Моментът, в който ти действително се изправяш на сцената и намираш себе си в конкурентната среда, в която си поставен. Това амбицира и е изключително важно за един млад музикант“, смята Димитров. Той уточни, че  концерт на журито и концерт на лауреатите няма да бъдат реализирани. „Надяваме се, че в следващото издание на конкурса цялата красота и блясък на журито и на кандидатите ще проличи“, допълни инициаторът на музикалната надпревара.

Три специални награди ще бъдат определени от публиката онлайн на специално създадена платформа на конкурса в социалната мрежа Фейсбук. На Youtube канал ще бъдат излъчвани изцяло туровете на конкурса. В сайта на Столична община ще има приложение и линк към излъчването.

Чуйте какво още сподели учредителя проф. д-р Сава Димитров в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.