Участвайте в 10-тия юбилеен Международен клавирен конкурс

Участвайте в 10-тия юбилеен Международен клавирен конкурс "Лист-Барток" /4-7.12.2020г./!

Краен срок за записване: 20 ноември 2020г. в 17.00ч.

От 4 до 7 декември 2020г. в София ще се състои 10-тото юбилейно издание на Международния клавирен конкурс "Лист-Барток". Той се организира от Унгарския културен институт към Посолството на Унгария в София и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и се провежда под патронажа на министъра на културата на Република България.  Подкрепа за конкурса осигуряват Национален фонд „Култура” на Унгария, Министерство на културата на Република България и Фондация „Проф. Люба Енчева". Целта на събитието е да подкрепи и развива интереса към музиката на двамата гениални унгарски композитори  Ференц Лист и Бела Барток, оказали огромно влияние в развитието на музиката от ХХ и ХХI век.

Големите амбиции бяха да се провежда на две години, както всеки конкурс, в който младите участници трябва да знаят, че е сигурно следващото издание, тъй като трябва да подготвят трудната програма, която се изисква. В този смисъл, настоящото издание бе доста добре подготвено от ръководството на Унгарския институт и Унгарско посолство и дори последните три издания бяха осъществени през две години”, заяви членът на международното жури на конкурса Лист-Барток” Анжела Тошева. Авторитетната пианистка и педагог поясни в ефира на Класик ФМ радио, че 10-тото издание бе отлагано два пъти, но предстои да се проведе. За мен това е особен конкурс и няма нищо общо с останалите клавирни конкурси в България поради неговата специфика да включи две не толкова ярко застъпени имена в нашата клавирна програма на обучение както в средните, така и висши учебни заведения. Това дава възможност на младите пианисти да бъдат в час с тази част от репертоара, която не е популярна”, посочи Тошева.

Международният клавирен конкурс Лист-Барток” се провежда в три възрастови групи- до 15-годишна възраст, до 19-годишна възраст и до 32-годишна възраст. По традиция най-много участници се явяват във втората възрастова група, която е най-конкурентна”, коментира Тошева. Тя посочи изключителния брой награди, като във всяка група има специални и поощрителни призове. Една от наградите, която предоставя Фондация „Проф. Люба Енчева", е за общо представяне. Специалната награда на музикалната академия Ференц Лист”- Будапеща ще бъде присъдена на победителя в трета възрастова група и представлява концерт в унгарската столица през следващата година.

Записванията за участие се извършват на електронен адрес: [email protected] най-късно до 17.00 ч. на 20 ноември 2020 г., петък! Тегленето на жребия за реда на участие ще се състои на 30 ноември 2020 г. в Унгарския културен институт (София 1000, ул. Аксаков 16). Присъствието на кандидатите при тегленето на жребия не е задължително. Кандидатите ще получат по имейл на 1 декември 2020 г. информация за времето на акустичната репетиция и за реда на участието. 

Освен Анжела Тошева, в журито участват още трима български пианисти и преподаватели - проф. Ростислав Йовчев и проф. Борислава Танева от НМА Проф. Панчо Владигеров”, както и дългогодишната преподавателка по пиано в НУИ Панайот Пипков” – Плевен Антоанета Воденичарова. Председател на журито е известният млад и талантлив пианист Балаж Фюлеи от Унгария.

 Това е един оазис в ситуацията на несигурност, в която се намираме в момента. Имам основание да твърдя, че тези деца като че ли в свиренето са намерили много важно убежище и важен стимул да ги отдели и да ги закрепи в тази несигурност”, отбеляза Анжела Тошева. По думите й, въпреки че директорите на унгарските културни институти се сменят, той винаги съществува. Когато конкурсът започна през юни 1989г. си спомням каква голяма надпревара беше. През 2006г. участниците бяха 40 и затова ми се иска да си пожелаем да го има конкурса и да има участници”.

Чуйте какво още сподели изтъкнатата пианистка и педагог Анжела Тошева в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.

Повече информация и формуляр за участие може да намереите тук: http://www.szofia.balassiintezet.hu/bg/homebg/7-slideshow/1203-x/