Рикардо Рибейро: „Фадото се променя, защото хората се променят"

Звездата на мъжкото фадо ще пее за първи път в България на 18 ноември от 19.30ч. в зала „България"

Животът е урок. Трудностите, каквито и да са били, ни правят по-човечни и по-добри хора. Най-важното е да продължим по своя път, вярвайки в онова, което правим и в онова, на което се уповаваме“. Това заяви в ефира на Classic FM радио известният португалски фадо изпълнител Рикардо Рибейро. Певецът ще гостува за първи път в нашата страна и ще пее на 18 ноември от 19.30 ч. в зала „България“ в рамките на 20-тото издание на „Европейски музикален фестивал“. Рикардо Рибейро се нарежда сред най-големите изпълнители на фадо от последните десетилетия и приковава вниманието на публиката по света с неповторимите си музикални спектакли. „Почти всичко, което ще изпълня на концерта в София, е традиционно фадо, като съм включил и 2-3 парчета, които не са издавани до момента и имат различна поезия и начин на композиране“ споделя певецът. Той счита за важно да представи на българската публика както новото, така и традицията, защото чрез нея се предава автентичността на фадото. Артистът ще пристигне в София заедно с музикантите от своето трио - Бернардо Ромао  (португалска китара), Карлош Мануел Проенса  (фадо китара) и Даниел Пинто (бас китара), с които работи заедно от няколко години.

Музикантът започва своя път на сцената още в детска възраст и споделя, че това не е било въпрос на съзнателно решение. „То просто се случи“, казва той. „Започнах да пея на 9-годишна възраст. Първият ми концерт беше на 12 години, а след това не съм се спирал никога и съм обиколил целия свят“. Активната му концертна кариера го отвежда на музикалните сцени в САЩ, Канада, Мексико, Франция, Белгия, Австрия, Англия, Испания, Мароко, Йордания, Иран и др. През 2004 г. излиза албумът „Рикардо Рибейро" с песни от различни композитори, някои от които са написани специално за него. През 2005 г. той печели наградата "Амалия" на Фондация „Амалия Родригеш", а две години по-късно участва в документалния филм „Фадо" на режисьора Карлос Саура.  „Той е много симпатичен човек и деликатна личност, изпълнена с една артистична енергия“, разказва Рибейро.  В лентата певецът участва редом до Карминьо, Педро Малдиньо, Ана София Варела, Мария де Назаре, Висенте да Камара. „Бях най-младият, на 24-годишна възраст. Придобих великолепен опит и беше много приятно“, подчертава Рибейро.

Един от най-успешните му албуми е представен на Колизеума в Лисабон през 2016 г. и от тогава винаги получава положителни отзиви в различни национални концертни зали, както и на португалски и чуждестранни фестивали. Неговото име пасва изключително удачно на сегашната ситуация:  „Днес е така, а утре не знам” (“Hoje é assim, amanhã não sei”). През февруари 2017г. същият албум е издаден във Франция, а през май излиза и на английския музикален пазар под знака на Warner UK. С този диск Рикардо Рибейро е номиниран за втори път в категорията “Най-добър изпълнител” на престижното британско списание “Songlines” и за втори път попада сред четиримата финалисти.

За Рибейро изкуството е някакъв вид спасение и убежище. Той има възможност да наблюдава как традиционният португалски жанр фадо се развива през годините. „То се променя, защото хората се променят. Фадото съпътства живота, то изисква задълбоченост и е нужно да се изживее. В днешно време фадото може би е станало по-модерно и в този смисъл, малко по-леко, за да може да се хареса от младите хора и да го слушат повече“, счита певецът.

Мъжките вокали в съвременното фадо рядко могат да бъдат чути в България, но през 19 век и в началото на 20 век в Португалия тяхното място е било водещо. За известността на съвременните дами във фадото голямо значение има кариерата на великата Амалия Родригеш.  „Нейният невероятен глас и гениалност ни покоряват, казва Рибейро, „а аз самият се чувствам “амалианец”. В интервюто си за българската публика певецът се обърна към почитателите на фадото с посланието да  дойдат на концерта и да не се страхуват, понеже когато се спазва дистанция, дезинфекция и се използват маски, всички е възможно да се насладят на музиката, за да могат и артистите да оцелеят.

„Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор на проявата е Министерството на културата. Партньори за реализацията на концерта са Португалският културен и езиков център „Камойш“ и Софийската филхармония. 

Концертът на Рикардо Рибейро ще бъде проведен при пълно спазване на изискванията на здравните власти за дистанция между слушателите в залата и запълване на 30% от капацитета на залата. Ограничено количество билети може да се намерят на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на www.ticketsbg.com

Чуйте интервюто на Георги Митов- Геми с Рикардо Рибейро в звуковия файл под снимките и видеоматериалите вляво!