Директорът на Болшой театър роптае срещу противоепидемичните мерки в Москва

Директорът на Болшой театър роптае срещу противоепидемичните мерки в Москва

Публиката в залата - от 50 на 25 %

Генералният директор на Болшой театър Владимир Урин заяви, че не може да се съгласи с новите правила за намален капацитет на публиката в концертните зали и оперни театри, въведени от градската управа на Москва. Мерките се дължат на увеличения брой заразени с коронавирус в руската столица. Според новите разпоредби, публиката в театрите и музикалните институции трябва да се намали от 50 на 25 процента.

Почти всичките билети за ноември и декември 2020г. за постановките на Болшой са продадени. Ето защо според Урин, имайки предвид ограниченията, наложени от московските власти, „би било по-честно“ да се затвори театъра. В противен случай, театърът ще се сблъска с няколко сериозни проблема. По думите на културния мениджър, възниква въпроса какво да се прави с продадените билети до края на декември. „Не е ясно как да подбираме хората - кого да пуснем и кой да не пускаме в театъра. Нямаме правно основание да не пускаме хората в театъра“, подчерта Урин. Според него, има и финансов проблем: „Ако се е състояло представление, танцово или оперно, разбира се, покриваме изцяло разходите за това представление, всички плащания и всички съответни такси и т.н. Но разходите за хонорари не се поемат от бюджета, а от това, което театърът печели. Ако при 50% от заетостта в залата сме направили някакви корекции, намалявайки хонорарите, тогава при 25% заетост няма да можем да направим“.  

Припомняме ви, че в следобедните часове на 10 ноември 2020 г. кметът на Москва Сергей Собянин обяви затягане на ограниченията в града за период поне до средата на януари. Сред тях са отмяна на новогодишните тържества, коледни базари и фестивали. Въвежда се и забрана за обслужване на посетители в заведения, барове и дискотеки през нощта. В същото време, се разрешава работата на театри и кина, при условие че заетостта на залите не повече от 25% вместо досегашните 50% от местата. Зрителите трябваше да закупят билети през интернет, да спазват правилата за социална дистанция и да носят маски и ръкавици по време на съответното културно събитие.