Квартет „Филхармоника

Квартет „Филхармоника" и кларинетиста Димитър Московски ще зарадват публиката с камерни шедьоври от Бетовен и Брамс

16 ноември, 19.00ч., зала „България“

 На 16 ноември от 19.00ч. в голямата зала „България“ музикантите от струнен квартет „Филхармоника“ ще зарадват публиката с камерен концерт, посветен на двама колоси в немската музика – Лудвиг ван Бетовен и Йоханес Брамс. „Това е първият и засега последен концерт от есенния сезон на квартета", уточни водачът на състава Павел Златаров в ефира на Класик ФМ радио. По думите на Златаров, който е иконцертмайстор на Софийската филхармония, причината се крие в непредвидимата обстановка, свързана с пандемията.

По случай 250-годишнината от рождението на Бетовен в началото на програмата ще прозвучи един от ранните му квартети – оп. 18 № 4 в до минор. Драматизмът и напрежението на първата част, напълно съзвучни с духа на ранния немски романтизъм, се уравновесяват по великолепен начин от елегантната изисканост на втората част. Менуетът връща усещането за тревожност и несигурност, които постепенно се смекчават от бляскавата виртуозност и деликатен хумор на финала.

„Квинтет за кларинет и струнен квартет“ в си минор, оп. 115 е написан през лятото на 1891 г., скоро след като Брамс се запознава с Рихард Мюлфелд – виртуозен кларинетист от Дворцовия оркестър на Майнинген. Само година по-рано композиторът е на път изобщо да се откаже от това да твори. Срещата му с Мюлфелд обаче подтиква Брамс да изучи по-подробно кларинетните квинтети на Моцарт и на Карл Мария фон Вебер, след което решава на напише ново произведение за такъв състав. В писмо до Клара Шуман от м. октомври 1891 г. Брамс споменава „Кларинетния квинтет“ с особено топло чувство, което би могло да се тълкува и като посвещение. „Ако трябва да съм честен, за тази творба бе важно да измисля най-красивите мелодии, които някога съм писал – даже по-красиви и от мелодиите на Клара! Защото, ако мисля само за себе си, нищо съдържателно не ми идва на ум, камо ли пък нещо красиво!“

На 24 ноември 1891 г. в частен концерт в Майнинген се състои премиерното изпълнение на „Трио за кларинет, виолончело и пиано“ (оп. 114), както и на „Квинтет за кларинет и струнен квартет“. На 12 декември същата година в Берлин е официалната премиера на двете камерни творби в изпълнение на Рихард Мюлфелд, самия Брамс на пианото и прочутия за времето си квартет на Йозеф Йоахим. Концертът преминава с изключителен успех и новите произведения са приветствани възторжено както от публиката, така и от критиката. Самият Йоахим описва кларинетния квинтет като „едно от най-великите произведения, които Брамс някога е създавал“.

За второто произведение от програмата  към музикантите от струнен квартет „Филхармоника“ ще се присъедини и техният колега – първият кларинетист на Софийската филхармония Димитър Московски.  „Всеки кларинетист и любител на Брамс няма как да не обича тази творба. Близо 3 месеца й отделих през последната си година в Ню Йорк като студент и да имам привилегията да работи с втория цигулар на Джулиард квартет. Имахме възможност да се посветим, да вникнем в детайли, всички интерпретационни предизвикателства и да изпълним, накрая, един прекрасен концерт в Alice Tully Hall в Ню Йорк", припомни си Московски в предаването "Сутрешно кафе с Геми".

Струнен квартет „Филхармоника“ е най-новата камерна формация към Софийска филхармония. И четиримата участници в състава му са на водещи позиции в оркестъра – това са концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев (цигулка и виолончело), помощник-концертмайсторът Ана Иванова (цигулка) и първата виола Милена Златарова.

Идеята за сформиране на състава възниква през април 2018 година, когато музикантите участват за първи път като квартет в концерт от поредицата „Музиката на Европа“, представящ музиката на Ирландия. Те вече имат зад гърба си един изключително успешен дебютен сезон, през който привлякоха вниманието на любителите на камерната музика с изискано подбрани програми и характерно ансамблово звучене на високо ниво. Четиримата музиканти имат богат опит в камерното музициране.

Като член на Български струнен квартет Иван Лалев получава през 1999 г. първа награда на националния конкурс по камерна музика за учители в Лос Анжелис. След завръщането си в България участва активно като гостуващ челист в различни камерни формации. През 2017 и 2018 г. гостува в Япония, където заедно с Павел Златаров, Милена Златарова и колеги от Софийска филхармония изнася камерни концерти с японски музиканти.

Ана Иванова се изявява в сферата на бароковата музика. От 2005 г. свири като първа цигулка в ансамбъл за старинна музика Saltarello, а от 2014 г. и в консорт за барокова музика „Concerto Antico“, с които осъществява поредица концерти в камерна зала „България“.

За Павел и Милена Златарови това е вторият струнен квартет, който създават заедно. С първия им квартет „Хелиос“ записват за фирмата Гега Ню „Струнен квартет“ от Милчо Левиев, а впоследствие гостуват в Тунис и Париж. Като камерни изпълнители са партнирали на изтъкнати музиканти като Пламена Мангова, Жан-Бернар Помие, Борис Бровцин, Александър Бузлов. След големия успех на последния им концерт, събрал повече от 600 почитатели в парка на двореца „Врана“, квартет „Филхармоника“ предлагат на софийската публика новия си камерен цикъл „Копнежи“, посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

По покана на Българския културен институт в Москва музикантите гостуваха на 1 ноември 2019 г. на сцената на музея „Чайковски и Москва“, където изнесоха концерт по случай Деня на народните будители. В програмата бяха включени произведения от Марин Големинов, Милчо Левиев и Дмитрий Шостакович.

„Този състав се отличава с ярка артистичност и висок професионализъм. Музикантите точно и изразително предават образния свят на композитора, към чието творчество се обръщат. Тяхното изпълнение се отличава с филигранност, нюансировка, съвършена интонация, острота на щриха. И най-вече, те са убедителни в интерпретацията на всяко едно от произведенията“. (Валерия Федотова, музикален критик, за концерта на квартет „Филхармоника“ в Москва на 1 ноември 2019 г.)

Димитър Московски е роден в гр. София през 1979 г. Завършва Джулиард Скул през 2002 г. с бакалавърска степен, специалност кларинет, а през 2004 г. се дипломира и като магистър в същата консерватория. Бил е солист на Симфоничния оркестър на Джулиард, на ансамбъла за съвременна музика „Ню Джулиард“, както и на оркестъра на Академия Айдълуайлд в Калифорния. През 2003 г. солира в престижната зала Карнеги Хол като стипендиант на международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“. Като първи кларинетист на Симфоничния оркестър на Джулиард, той има още три участия в Карнеги Хол, под диригентството на Шарл Дютоа, сър Роджър Норингтън и Яша Линг. В периода 2000–2004 г. Д. Московски заема поста първи кларинетист на оркестър Хадънфийлд, Ню Джърси, с главен диригент Росен Миланов.

Димитър Московски печели втора награда и специалната награда на Международния радио-конкурс „Концертино Прага“ на 16-годишна възраст. Други отличия включват: първа награда на Международния конкурс в Академия Айдълуайлд, Калифорния; втора награда на Първия общобългарски академичен конкурс в Пловдив, както и специалната награда на Четвъртия конкурс за чешка и словашка музика във Варна. Д. Московски работи в Софийската филхармония като бас-кларинетист от 2010 до 2016 г. и като първи кларинетист от 2016 г. до момента и има над 250 концерта с оркестъра на Софийската филхармония в България и чужбина.

Чуйте повече в интервютата на Георги Митов-Геми с водача на Струнен квартет "Филхармоника" и концертмайстор на Софийската филхармония Павел Златаров и Димитър Московски- първи кларинетист на Софийската филхармония, разположени в звуковите файлове под снимката вляво.