Нова виртуална реалност помага на музиканти и публика в условията на пандемия

Нова виртуална реалност помага на музиканти и публика в условията на пандемия

Разработва се от Кралския колеж по музика в Лондон и платформа за иновации

Кралският колеж по музика в Лондон /Royal College of Music/ и платформата за иновации The Innovation Consultancy разработиха нова виртуална среда, която позволява на музикантите и публиката да изживеят у дома емоцията от концертите в големите концертни зали. Проектът дава възможност да се възпроизвежде звука, пространството и атмосферата от съответните сцени.

Технологията комбинира визуални 3D модели с акустично изобразяване на реалните пространства за изпълнение, като предоставя на потребителите обратна връзка в реално време за това, което биха видели и чули, ако например се разходят по дължината на сцена или изпробват акустиката в различни точки от залата.

Първоначално замислен да помогне на учениците да преодолеят разликата между слушането на музика у дома и слушането в концертната зала, проектът придоби ново значение във времето на социална изолация. Тази технология не само ще позволи на музикантите да представят по-добре тяхното изпълнение на сцената. На практика технологията ще даде възможност и на публиката, да “присъства” на концерт в любимите си зали, особено когато те не са пригодени за хора с увреждания или когато аудиторията претърпява финансови затруднения.

През декември се планира пускането на платформа с отворен достъп за всеки, който има лаптоп и слушалки или хедсет за виртуална реалност.

Партньорът по проекта д-р Тери Кларк, научен сътрудник по психология на представянето  казва: „Ние сме много развълнувани от шанса да разработим този инструмент, тъй като той ще предостави на музикантите възможността да се справят с репетициите и да се приспособят по-лесно към визуалните и звукови характеристики на изпълнението в съответните пространства, докато все още се намират в безопасна среда. Този проект има съществен принос за начина, по който ще преподаваме и обучаваме музикантите в бъдеще, който е в отговор на настоящата пандемия от Covid-19.