Анаиза Гордино: “Един от големите ни успехи е да каним фадо изпълнители”

Анаиза Гордино: “Един от големите ни успехи е да каним фадо изпълнители”

Говори директорът на Португалския културен и езиков център “Камоиш” броени дни преди концерта на Рикардо Рибейро

“В Португалия бяха въведени силни ограничения, подобни на тези в България. Много от залите бяха затворени, но през лятото нещата се върнаха към обичайното при спазване на съответните мерки- използване на маски и дезинфектанти, 50% капацитет на залата и социална дистанция”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио директорът на Португалския културен и езиков център “Камоиш” Анаиза Гордино.  Институцията отбелязва 7 години от своето съществуване в България, като през този период успя да запознае българите с различни аспекти на португалската култура чрез организирането на събития, посветени на музиката, киното, литературата, фотографията и архитектурата на иберийската страна.  Португалският е четвъртият най-говорим език в света и със силен потенциал за развитие. “Всяка година интересът в България нараства и ние разширяваме мрежата ни от центрове, където се изучава португалски език. Подписахме протоколи с ВУЗ-ове и гимназии, а също така и начални училища. Интересът е от една страна от любопитство и “оръжие” за професионален успех, за обмени, стажове и работа”, посочи Анаиза Гордино

Институцията, която ръководи, осигурява подкрепата за първото гостуване в България на звездата на мъжкото фадо Рикардо Рибейро и неговото трио. Концертът ще се проведе на 18 ноември от 19.30ч. в зала “България” и ще бъде включен в програмата на Европейския музикален фестивал 2020. “Въпреки че се смята за нещо рядко, мъжкото фадо е традиционно за Португалия”, подчертава Анаиза Гордино. “Рикардо Рибейро е много интересен с това, тъй като прави микс от звуци – смесва типичното фадо с елементи на арабска музика, а напоследък и джаз нотки”, добави тя.

“Един от големите ни успехи е редовно, всяка година, да каним фадо изпълнители, да докараме португалската музика в София и различни градове на страната”, отбеляза Гордино. По думите й, “тази година успяхме да осъществим концерт по повод 100 години от рождението на великата Амалия Родригеш, като певицата Жоана Амендоейра изнесе два концерта в нейна почит в Банско, където успехът беше много голям, и в Бургас, където направихме за първи път фадо концерт”.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Анаиза Гордино в превод на Зорница Стойкова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.