Виенската щатсопер преминава онлайн заради нови мерки срещу коронавируса в Австрия

Виенската щатсопер преминава онлайн заради нови мерки срещу коронавируса в Австрия

От днес, 3 ноември 2020г.

От днес, 3 ноември, влизат в сила новите мерки, свързани с ограничаването на коронавируса, които въвежда правителството на Австрия. През следващия един месец се въвеждат ограничения за движение и също така затварянето на хотели и ресторанти и питейни заведения,  места за отдих и култура. Във връзка с тези мерки, от днес Виенската държавна опера обяви временно затваряне, като през този период ще предложи програма с онлайн излъчвания.

Артистичният директор на културната институция Богдан Росчич определи постановеното затваряне като "тежък удар" и подчерта доброто функциониране на оперния театър през последните месеци, въпреки ограниченията, които се спазваха за избягване риска от заразяване. „Това, което беше възможно в Държавната опера през последните два месеца, не беше възможно в никоя друга част на оперния свят: докато много театри трябваше да останат затворени или да правят представления за малки групи от публика, ние успяхме да бъдем домакини до хиляда или повече души в поредни вечери ", посочва културният мениджър. "За по-малко от два месеца имахме три премиери и в момента работим по още две. Всичко това е възможно само благодарение на ангажираността на екипа, така че това затваряне е сериозен удар", добави той.

В изявлението се подчертава безопасността на публиката, която винаги е била гарантирана „с ясна концепция за сигурност“, както и че „ след почти 50 000 посетители не е имало нито един случай на проследяване на контакти“. Новите мерки, обявени от днес в Австрия, позволяват културни мероприятия, но без публика. През ноември Виенската щатсопер ще продължи да репетира за представления, насрочени за декември.