Габровски камерен оркестър припомня творчеството на композитора Кирил Илиевски

Габровски камерен оркестър припомня творчеството на композитора Кирил Илиевски

1 ноември 18,00 ч. в зала Биад, вход свободен

Един концерт посветен на творчеството и паметта на Кирил Илиевски, като виден български композитор, културен общественик и алтруист, с огромен принос за организацията на културния живот в столицата. В негова памет Международния фестивал „Софийски музикални седмици" заедно с Габровски камерен оркестър посвещават концерта на 1 ноември от 18.00ч. в столичната зала Биад. Поканени са всички колеги и приятели на композитора, познати и непознати хора на музикалното и сценично изкуство, творци и общественици, граждани и гости на София, които да почетат неговия принос за българската музикална култура.

В програмата ще прозвучат произведения за струнен оркестър, за туба и струнен оркестър, посветени на тубиста от БНР Николай Темнисков; творба, написана за кларнетиста Росен Недялков „Мобилис мобили", Реминистенции за туба и струнен оркестър; Симфония № 3 за струнен оркестър, Ларго и Алегро квинтет, а също така и музиката от забележителната филмова лента „Комитски времена“ с актьора Кирил Варийски.

Фестивалът е включен от Календара на културните събития на Столичната община.

Всички посетители са задължени да носят предпазна маска, също така всички предпазни мерки за дезинфекция и дистанция са взети предвид епидемичната обстановка.

Кирил Илиевски е роден през 1955 г. Завършва Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”) през 1982 г. със специалност цигулка в класа на Михаил Чиликов и доц. Боян Данаилов. Учи композиция при проф. Парашкев Хаджиев. Работи като оркестрант в Академичния симфоничен оркестър. Музикален редактор е в Българското национално радио и композитор към редакция „Радиотеатър” (1989 - 1993 г.). Директор на Българския културен институт в Братислава, Република Словакия (1995 - 2000 г.). От 2000 г. работи в дирекция „Култура“ на Столична община.

Кирил Илиевски е автор е на 3 балета, 1 оратория, 3 симфонии за голям симфоничен оркестър и други произведения за симфоничен, камерен и струнен оркестър, над 25 камерно-инструментални творби, сред които струнни квартети, сонати и пиеси за различни инструментални формации, около 60 песни за глас и пиано, за глас и струнен оркестър, хорови и детски песни, музика за духов оркестър и др. Написал е музиката към филмите „Корави старчета", „Леден сън", и др., над 50 радиотеатрални постановки, 5 театрални спектакъла и музикално-поетични рецитали, припомнят от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Творчеството му е отличено с Наградата на Министерство на културата на Република Словакия за цялостна дейност, във връзка с годината на Словашката музика (1997 г.). Като цигулар е носител на Трета награда от конкурс в Мидълзброу, Англия.

Повече за Кирил Илиевски разказва неговият син, диригентът Константин Илиевски в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.