Рикардо Мути призовава Джузепе Конте да отвори концертните зали и театрите

Рикардо Мути призовава Джузепе Конте да отвори концертните зали и театрите

Какво отговори италианският премиер?

Рикардо Мути разкритикува мярката на италианското правителство за затваряне на всички кина и театри в страната с цел спиране на пандемията от  Covid-19. Маестрото настоява за незабавното им отваряне, за да се предотврати нанасянето на още повече щети върху културния сектор спрямо вече нанесените през последните месеци.

„Затварянето на концертните зали и театри е сериозно решение. Обедняването на ума и духа е опасно, а също така уврежда здравето на тялото “, пише Мути в отворено писмо до италианския премиер Джузепе Конте, публикувано от ежедневника„Кориере дела сера“. Мути разбира „спешната необходимост от опазване на здравето“, но защитава тезата, че културните средища са безопасни и не представляват риск за публиката, която ги посещава: „Те се управляват от хора, запознати с установените мерки срещу Covid-19, които  винаги са се спазвали ”.

За Мути решението за затваряне на театрите "не отчита жертвите, страданията и отговорността пред гражданското общество на хиляди артисти и работещи в сферата на изкуствата, които сега с право се чувстват обидени и изпълнени с опасения за бъдещето на живота си". Поради това Рикардо Мути отправя молба към италианското правителство да „върне живота на театралните и музикални спектакли, поради необходимостта от духовна храна, без която обществото бива изтезавано“.

Какво отговори Джузепе Конте? „Уважаеми Маестро Мути, вашите разсъждения ме трогват дълбоко и не мисля, че са оставили безразлични читателите на вестника. Прав сте: решението за затваряне на концертните зали и театри очевидно е "сериозно". Концертите и театралните представления са храна за душата. Това беше много болезнено решение именно поради неговата сериозност. Бяхме принудени да го приемем, тъй като основната цел сега трябва да бъде да си върнем контрола върху епидемиологичната крива и да предотвратим нейното непрекъснато нарастване да наруши ефективността на нашата здравна система и заедно с това стабилността на цялата социална и икономическа система.Това е решение, което не сме взели с лека ръка, защото сме наясно, че всички действащи лица в артистичния свят - художници, музиканти, автори, импресарии, техници, работници - страдат от огромни трудности в продължение на много месеци.“

След като обещава на работниците в сектора мерки за помощ и подкрепа, Конте пише, че „опитът, придобит през тези много трудни месеци, потвърждава, че културата допринася за укрепване на идентичността на цял народ, действа като двигател на социалното сближаване“. Конте потвърждава, че одобрените мерки засягат всички области, които предлагат възможности за социализация и срещи. „Намаляването на възможностите за социализация и събиране на едно място предполага драстично намаляване на броя на личните контакти. Това значително улеснява, в случай на хора, които имат положителен тест за Covid-19, операциите по проследяване и, следователно, облекчава настоящото натоварване на отделите за превенция."

Писмото на Конте завършва така: „Изобщо не възнамеряваме да се отречем от красотата, културата, музиката, изкуството, киното, театъра. Нуждаем се от храната, която получаваме от тези дейности и от способността да мечтаем. Възнамеряваме да се върнем възможно най-скоро, за да се насладим на тези емоции в компания, споделяйки тихата хармония, която се установява в присъствието на съседа, дори и да е непознат. Нашата духовна същност не би могла да оцелее без това преживяване. В този дух, уважаеми Маестро, ние поехме отговорността да вземаме такива болезнени решения. Но ви уверявам, че вече работим за възможно най-бързото активиране на микрофоните, прожекторите, прожекционните апарати и осигуряваме помещенията за ефективно рестартиране на всички артистични дейности, разчитайки на ангажираността, енергията и интелигентността на всички.“