Марио Хосен представя Шуман с международен състав

Марио Хосен представя Шуман с международен състав

2 ноември 2020г., зала "Оборище 5" от 19.00ч.

Виртуозният цигулар Марио Хосен ще поднесе на българската публиката програмата от виенския концерт с творби от Роберт Шуман, който е част от цикъла spirituеl. Концертът във Виена ще се проведе на 31 октомври и два дни след виенската премиера, ще бъде на сцената на съпътстващата програма на фестивала Софийски музикални седмици. Концертът ще се състои на 2 ноември 2020г. (понеделник) от 19.00ч. в залата на Галерия „Оборище 5" в София при спазване на въведените противоепидемични мерки. По време на музикалното събитие ще прозвучат Клавирен Квартет oп.47 и Клавирен Квинтет oп.44 от Шуман.

„Шуман е прекарал два периода във Виена, в които е бил впечатлен от виенската традиция“, пояснява Марио Хосен. Композиторът печели сърцето на Клара Вик- дъщеря на преподавателя му Фридрих Вик, който е бил противник на връзката им. Двойката се бори 10 години, за да се стигне до брака, сключен през 1839г. с разрешение на Община Виена, а професорът е бил принуден да го признае. Произведенията са написани от вдъхновението и музата на Шуман, а именно неговата съпруга. „Те са създадени по едно и също време и са тематично свързани. Бавните части са едно любовно откровение, апотеоз на романтичната музика", сподели в ефира на Класик ФМ Марио Хосен. „Личи си, че е написано от човек, който е силно вдъхновен, влюбен и щастлив. Шуман е превъплъщение на романтичния дух в образа на композитора, твореца, критика, пианиста“, допълва изявеният цигулар и педагог.

Артистичният директор на фестивала „Варненско лято" и почетен професор в НБУ Марио Хосен ще представи млади солисти от Виена, като специално в София ще пристигне следния международен състав: пианистката Донка Ангъчева, която от години живее във Виена, цигуларката Тересе Плеткуте от Латвия, която е студентка на Марио Хосен в НБУ, полската виолистка и член на Виенския камерен оркестър Марта Потулска и виолончелистката Лиляна Кехайова, с която маестро Хосен си партнира не само на сцената, но и в живота.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Марио Хосен ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.

Билети за концерта се продават на място преди събитието, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори. Фестивалът "Софийски музикални седмици" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. със съорганизатори: Министерство на културата, Столична община и Софийска филхармония.