Цветелина Василева: „Изкуството не може да се преживява истински, ако не е на живо“

Оперната прима - за ролята на Турандот и за света, „който си върви напред, а ние хората ще се съобразим с новите условия"

„Тя утвърждава героинята си в цялата ѝ сложност и великолепие“. „Тя пее с богат италиански звук и с изящни фрази. Гласът ѝ е ясен и привлекателен, музикално перфектен“. Това са част от ласкавите отзиви в световната преса по адрес на оперната прима Цветелина Василева. Тази неделя, 25 октомври, от 19.00ч. в зала 1 на НДК тя ще се превъплъти в образа на принцеса Турандот от едноименното произведение на Джакомо Пучини. Нейни партньори на сцената ще бъдат тенорът Иван Момиров- Калаф, сопраното Илина Михайлова- Лиу,  Христо Ганевски - Император, Деян Вачков - Тимур, Венцислав Анастасов - Пинг, Момчил Караиванов - Панг, Пламен Долапчиев - Понг, Свилен Николов - Мандарин, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна, с участието на Варненската детско-юношеска опера. Диригент на копродукцията на Парма ОперАрт и Варненската опера е маестро Найден Тодоров. Режисурата е дело на  Кузман Попов и Еди Ловалио.

 „Да бъдем щастливи, че поне тук, в България, имаме възможност да правим спектакли в това изключително трудно и болно за хората време“, заяви в ефира на Класик ФМ Цветелина Василева. „Хората са жадни за изкуство, а също и артистите. Ние сме като спортистите – ако те лишат от сцената, нещата придобиват друг характер; човек трябва да поддържа форма“, признава оперната прима. „Много са простичките неща, на които можем да се зарадваме в такъв момент. Обществото ни стана консуматорско. Светът си върви напред, а ние хората ще се съобразим с новите условия…Планетата трябва да оцелее, консуматорството да бъде озаптено, да се изчисти водата, въздуха. В началото, когато бе затворен света, отчетоха подобрение и във въздуха, и във водата и във всичко“, подчерта Цветелина Василева.

Първото й превъплъщение в Пучиниева опера е това на Манон Леско от едноименната опера. „Никога не съм смятала, че ще изпълнявам тази роля“, признава световнопризнатата българска певица. Тя си припомни срещите в гримьорната с великата Гена Димитрова, чието изпълнение на Турандот служи за еталон. Съветът й е "винаги да се стремиш към по-лиричната бленда, дори и в най-драматичните моменти. Аз внимателно съм я наблюдавала- тя владееше гласовия си апарат, за да олекоти своята  бленда. Сега певците са различни, както и темперамента им. Аз съумях да наглася драматургията към собствения си характер, собствената ми натура", пояснява Цветелина Василева

„Не мога да си представя като артист, че всичко хората ще бъдат принудени да съпреживяват изкуството през една кутия, един екран…. Конспирация е, че дигитализацията, изкуственият интелект ще навлезе в нашето изкуство- да не изключваме човешкият фактор. Той е най-важен. Изкуството не може да се преживява истински, ако не е на живо“, убедена е оперната прима.

Припомняме ви, че билетите за “Турандот” са в продажба в мрежата на Eventim и Билетен център НДК, а цените са от 20 до 60 лв. В зала 1 са запазени места спрямо ценовата им категория за всички закупили билети за първоначално планираната дата 9 март

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Цветелина Василева ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.