Barcelona Gipsy Balkan Orchestra ще представят новия си албум в София

"Nova era“ бе издаден броени дни преди концертите на 29 октомври в Sofia Live Club

Многонационалният ансамбъл Barcelona Gipsy Balkan Orchestra пристига в България с последния си звукозаписен проект „Нова ера“, който се появи на световния музикален пазар на 23 октомври. Този четвъртък, 29 октомври, музикантите ще представят новия си албум по време на двата концерта в Sofia Live Club – от 17.30ч и от 20.00ч. Събитията са включени в програмата на Европейския музикален фестивал 2020 и се осъществяват със съдействието на Посолството на Кралство Испания в България и Институт Сервантес- София.

„Заглавието се появи преди всичко онова, което преживяхме през последните месеци и няма нищо общо с пандемията. То е вдъхновено от смяната на вокалистката на групата и в този смисъл отваряме нова страница, започваме нова ера“. Това заяви контрабасистът на Barcelona Gipsy Balkan Orchestra Иван Ковачевич в ефира на Класик ФМ радио. Музикантът подчерта, че програмата на двата концерта ще бъде допълнена с произведения, които групата изпълнява на своите турнета. В тях се съчетават каталунските, гръцки, италиански и руски песни, фолклора на Близкия Изток или виталния звук на джаз мануш и рокабили. Особено място в уникалната комбинация от различни музикални традиции,  които преодоляват всички географски граници, заемат музиката на Балканите и българския фолклор. „Това богатство на светогледа и музиката по един различен начин, с които разполага всяка страна на Балканите на своята малка територия, ни очарова много. Чрез българската народна музика опознахме такъв набор от ритми, който е завладяващ и ни покорява“, посочи Ковачевич.

Новото попълнение в състава на Barcelona Gipsy Balkan Orchestra  е вокалистката Маргерита Абита. Темпераментната сицилианка споделя възхищението си от своята предшественичка Сандра Сангияо, и постъпва в оркестъра „за да се забавлявам и да споделям музиката- това е най-ценният дар, който ни дава музиката…Гордея се с това, щастлива съм и за мен е чест да мога да пея с тези музиканти и ако обстоятелствата го позволят, да мога да пътувам с тях и да разнасям тази прекрасна музика по света“. Певицата признава, че има трудности с румънския и турския език, но не толкова с българския език. „Иска си работа. Полагам усилия. За първи път опознавам тези езици благодарение на Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. В началото беше невъзможно, но се усъвършенствам постепенно“

Освен че живеят в Барселона, градът служи за вдъхновение на състава. „Това е град с много етнически групи, което ни обогати в културно и артистично отношение – да се запознаем с други култури и начини на мислене и да извлечем полза от това, което представлява човека и цялата красота на неговия начин на съществуване“, споделя Иван Ковачевич. „Освен Испания, бих казал, че Барселона и нейното толкова отворено сърце оказаха най-силно въздействие върху нас“, подчертава контрабасистът.

Мисията на музикантите е предолояването на различията, нетолерантността и междукултурния диалог. „Трябва да се борим с предразсъдъците, с нетолерантността“, коментира Иван Ковачевич. „Това винаги е било нашето послание-  да обединяваме хората чрез музиката в рамките на онова, което можем“, посочва той. „Днес, когато като че ли сме все по-отдалечени един от друг, по-често се нуждаем от такива послания. Ние сме доказателството, че съжителството е възможно и че от сближаването с различния се ражда едно общуване, което довежда до по-добро разбирателство. Ако ти се приближиш до непознат, общуваш с него и започваш да го разбираш. Ние доказваме, че заедно можем да създадем нещо уникално, нещо ново“, допълва Маргерита Абита.

Билети за допълнителния концерт на Barcelona Gipsy balKan Orchestra на 29 октомври от 17:30 ч. са налични на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, на www.ticketsbg.com и на мястото на събитието 1 час преди концерта. 

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с вокалистката Маргерита Абита и контрабасистът Иван Ковачевич от Barcelona Gipsy balKan Orchestra ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.