Маестро Саша Гьотцел гостува в зала "България" на 22 октомври

Днес любимецът на публиката ще се срещне с филхармоничното общество на Софийската филхармония

На 20 октомври от 18:00 ч. главният гост-диригент на Софийската филхармония Саша Гьотцел ще се срещне с филхармоничното общество в студио "Музика" на концертен комплекс "България". С тази среща филхармонията възобновява и своята рубрика "Без маски", която ще бъде достъпна и онлайн веднага след края на срещата.
Саша Гьотцел ще дирижира националния оркестър на 22 октомври в зала "България". Програмата на концерта включва възхитителните "Метаморфози" на Рихард Щраус и може би най-известното произведение на Моцарт - Симфония № 40. Произведенията и начинът на работа с оркестъра ще бъдат в центъра на срещата на Маестро Гьотцел с публиката. Той ще разкаже как работи по тях и какви са очакванията от концерта в четвъртък.

Всички срещи на филхармоничното общество са с вход свободен.

Билети за концерта на 22 октомври са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Саша Гьотцел е роден във Виена. На 5 години получава първите уроци по цигулка от баща си, а на 11 започва да учи дирижиране при проф. Рихард Остерайхер. На 19 вече свири във Виенската опера, където е силно вдъхновен от големи диригенти като Зубин Мета, Марис Янсонс и Сейджи Озава. Озава става негов учител и го кани на фестивала в Тенгълууд, след това той учи и при Йорма Панула и на 24 години започва да ръководи Австрийско-Корейската филхармония във Виена. От 2008 става артистичен директор и главен диригент на Истанбулската филхармония „Борусан", за няколко години постига високи художествени резултати и международно признание, има участие на Залцбургския фестивал (2010), блестящ дебют на BBC Proms (2014) и прави първото си голямо турне в Европа (2017). Безброй международни рецензии подчертават неговата харизматичност и стилистична стабилност, с която обхваща репертоар от предкласическа до съвременна музика и постига върхови оркестрови изпълнения. Той е постоянен диригент на Pacific Music Festival в Япония, музикален директор на оркестъра в Атергау и главен гост диригент на Филхармония Канагава и Симфоничните оркестри на Бретан и Куопио (Финландия).

Саша Гьотцел е и много опитен и високо акламиран оперен диригент. След големия му успех със „Сватбата на Фигаро" през 2014 Виенската опера го ангажира до 2018 за продукциите на „Вълшебната флейта", „Дон Жуан", „Риголето" и „Кавалерът на розата". А през 2017 дирижира „Тайният брак" на Чимароза в Националната опера на Лорен в Нанси. Работил е с певци като Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Томас Хемпсън, Михаел Шаде и др.

Неговата дискография обхваща три компактдиска за Onyx с Филхармония „Борусан" с творби от Респиги, Хиндемит, Флоран Шмит, Римски-Корсаков, за които BBC Music Magazine го отличава с „5 звезди за изпълнение и 5 звезди за звук". С Камерния оркестър на Париж записва творби на Бах и Шнитке, Deutsche Grammophon издава през 2015 и 2017 дискове с негови записи с Филхармония „Борусан".

Сред изявите му през последните години са изпълнения с Националните оркестри в Париж, Бордо и Лион, Израелската филхармония, Софийската филхармония, Женевски камерен оркестър, дебюти в Токио и в Tonhalle в Цюрих, откриването през 2016 и 2017 на баловете във Виенската опера с Виенските филхармоници, концерти на фестивала в Хонг Конг, във Франкфурт на Одер, Братислава, Есен, Любляна, Грац, Линц, турската премиера на „Кавалерът на розата" с участието на млади турски певци, подготвени във вокалната академия „Борусан", дирижира в Истанбул всички клавирни концерти на Прокофиев с Алексей Володин, шест изпълнения на Девета симфония на Бетовен с Японския Yomiuri Orchestra в Токио и Осака, „Матеус пасион" на Бах в Куопио, концерти със симфоничния оркестър на Орегон и на Kirishima Festival в Япония.

От миналия сезон Саша Гьотцел е главен гост-диригент на Софийската филхармония.