Мария Луиса Сантос: „Музиката на Barcelona Gipsy balKan Orchestra засилва уважението, интеграцията и съхраняването на традициите“

Мария Луиса Сантос: „Музиката на Barcelona Gipsy balKan Orchestra засилва уважението, интеграцията и съхраняването на традициите“

Говори директорът на Институт Сервантес-София преди концертите на групата на 29 октомври в столицата

Мултинационалният ансамбъл Barcelona Gipsy balKan Orchestra ще изнесе два концерта в София на 29 октомври от 17.30ч и от 20.00ч. в Sofia Live Club в рамките на 20-тото издание на „Европейски музикален фестивал“. Концертите се осъществяват в партньорство с Посолството на Кралство Испания в България и Институт Сервантес – София и са част от поредицата от събития за отбелязването на 110 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Испания.

„Когато изготвяхме културната програма за първата половина на тази година, се концентрирахме върху юбилея чрез прояви, които да засилят културното взаимодействие между България и Испания, но в средата на март бяхме принудени да прекратим всякаква дейност и да затворим“, коментира в ефира на Класик ФМ радио директорът на Институт Сервантес-София Мария Луиса Сантос. „Програмата до средата на годината беше доста богата с тенденцията да продължим до декември. Не всичко е загубено, защото нашата идея е да продължим честванията до 8 май 2021г., тъй като датата, на която са установени дипломатическите отношения и са подписани акредитивните писма между тогавашното Царство България и Кралство Испания, е 8 май 1920г. Предвид създалите се обстоятелства, можем да удължим още малко периода на честванията и да се опитаме да изпълним частично програмата“, допълни тя.

Директорът на Институт Сервантес-София отбеляза значението на наименованието на етно формацията и нейните музикални послания. „“Barcelona“ – поради това, че повечето от оркестрантите живеят там, “Gipsy“ – като признание към циганската етно музика, която присъства във всички държави, откъдето са членовете на групата, “balKan“- заради балканския произход на някои от музикантите, а част от песните им са изпълнени на езика „ладино“, говорен от сефарадските евреи, които пристигат от Испания и се заселват из балканските територии- в България, Северна Гърция и Румъния. Радвам се, че тази група пристига и ще изпълни своята музика тук, защото тя засилва онези ценности, които ние също искаме да присъстват по-трайно и стабилно – уважение, интеграция и съхраняване на традициите“.

Въпреки че ръководи образователния и културен институт на Испания в София само от 1 година, Мария Луиса Сантос изрази изненадата си от огромния интерес на българите към испанския език и култура. „Те разбират испанския като език, който не принадлежи само на Испания. Зад него стои цял континент- Южна Америка, някои територии в Азия и Африка, които също са испаноезични“, посочи тя. По думите й, „в САЩ се предполага, че след 50 години испанският език ще бъде равнопоставен на официалния английски език. Нашата цел е да съхраним паниспанизма. Въпреки разпространението на Ковид-19 това лято, успяхме да прожектираме и различни филми от Гватемала. През ноември планираме кинопоредица с колумбийски филми съвместно с Посолството на Колумбия във Варшава. При всички положения, нашата задача е да продължим сътрудничеството с посолствата на другите испаноезични държави с техните културни центрове и да показваме пред публиката техните постижения“, допълни Сантос.  

Какво още сподели директорът на Институт Сервантес-София г-жа Мария Луиса Сантос, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми в превод на Светослава Славчева, излъчено на Националния празник на Испания /12 октомври/.

Припомняме ви, че концертите на Barcelona Gipsy balKan Orchestra от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020, включен в Календара на културните събития на Столичната община и съорганизиран от Министерството на културата, ще се проведат при стриктното спазване на всички противоепидемични мерки. Билетите за допълнителния концерт на Barcelona Gipsy balKan Orchestra на 29 октомври от 17:30 ч. са налични на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, на www.ticketsbg.com и на мястото на събитието 1 час преди концерта.