Носителят на

Носителят на "Златно перо" 2020 Минчо Минчев за първи път заедно на сцената с Людмил Ангелов

Двамата музиканти започват турне

Цигуларят Минчо Минчев бе удостоен с наградата "Златно перо" за 2020г. за принос към българската култура и изкуство броени дни след официалната церемония. Той получи отличието си в студиото на Класик ФМ радио от ръцете на пианиста Людмил Ангелов, който също като своя колега е двукратен носител на приза. „Следващият път, когато решите да ме награждавате, да има перодръжка“, отбеляза с усмивка Минчо Минчев.

Двамата музиканти предприемат турне от 5 концерта, а поводът е набирането на средства за покриване на финансов недостиг, възникнал при последното издание на престижния Международен конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“. „Стигна се до този минус във финансите, защото разчиташ на обещанията на спонсори, които в последния момент отпадат“, коментира Минчо Минчев в съботното издание на „Сутрешно кафе“. „В следващия момент оставаме в неведение как да се оправяме. Благодаря на Людмил за готовността му да отреагира светкавично!... Двамата сме свързани с музиката на Владигеров, всичко, което е сътворил и оставил като наследство. Наше задължение е тази музика да продължи да звучи и да привлича изпълнители в целия свят“, заяви изтъкнатият цигулар. „В такава ситуация не съм попадал. Да помагаме на млади таланти, в правене на концерти, фестивали и т.н. – това е в същността и на мен и на Людмил, но да запълваш финансова дупка не е приятна задача. Правят се срещи от най-високо ниво до други по стълбичката надолу. Дай Боже да излезем от тази заплетена ситуация. Ще бъда много благодарен на публиката, която бъде заинтригувана от нашето първо и, надявам се, не последно „съжителство“ на сцената….Може да се наложи да прекрояваме програмата заради пандемията, която шества, и рестрикциите, които притесняват всички“, отбеляза още Минчо Минчев.

„Правили сме много жестове, помагали сме на младите музиканти, давали сме възможности да се изявяват“, подчерта Людмил Ангелов, който е председател на клавирното жури на конкурса. „В случая, говорим за подобна кауза с тази разлика, че събитието вече се е случило. Трябва да направим това усилие, което е приятно. Музиката е над всичко “, допълни брилянтният пианист.

Турнето ще се проведе във Варна, Бургас, Шумен, Русе и София. Поредицата започва на 17 октомври от 19ч. на основната сцена на Държавна опера- Варна започва турнето на цигуларя Минчо Минчев и пианистът Людмил Ангелов. Изтъкнатите музиканти са подготвили програма с творби от Томазо Витали (Шакона в Сол минор), Лудвиг ван Бетовен (Соната №5 във Фа мажор, Оп. 24 «Пролетна»), Алфред Шнитке (Сюита в старинен стил), Цезар Франк (Соната в Ла мажор). Финалът на турнето е на 24 октомври от 19.30ч. в зала „България“ в рамките на 10-тото издание на Фестивала „Пиано екстраваганца“.

За програмите на концертите, за историята на цигулката си и  за сценичното партньорство разказват Минчо Минчев и Людмил Ангелов, чуйте повече от интервюто на Радостина Узунова, разположено в звуковите файлове под снимките вляво.