В Москва пристигнаха 80 малки скулптури на Бетовен

В Москва пристигнаха 80 малки скулптури на Бетовен

До 3 ноември 2020г.

До 3 ноември 2020г. на открито в руската столица са разположени 80 фигури на Лудвиг ван Бетовен, дело на немския скулптор Отмар Хьорл. Той ги изработи специално за родния град на композитора Бон и първоначално излагане именно там, като посвещение на 250-годишнината от рождението на композитора. Сега тези необичайни статуи вече се намират на Северния площад в изложбения комплекс ВДНХ /„Выставка достижений народного хозяйства“/ в Москва, което превръща мястото в още по-интересна художествена галерия на открито. Официалното име на изложбата е „Лудвиг ван Бетовен – Ода за радостта“ и представлява инсталация, която е съставена от 80-те златисти и зелени /малахитови/ фигури с височина един метър. Концепцията на автора предполага един напълно различен поглед към обичайните изображения на композитора и е в противовес на отдавна познатото на всички ни – свикнали сме да виждаме Бетовен винаги с мрачно и сериозно лице. „Образът на Лудвиг ван Бетовен е известен на мнозина от портретите –  със съсредоточен поглед, тъжен и сериозен. Немският скулптор постави под съмнение тази визуална традиция и създаде скулптури на усмихнатия Бетовен. Самите те напомнят градински джуджета, защото това е важен елемент от ежедневния живот в Германия, който в творчеството на Хьорл се съчетава по един парадоксален начин със символа на елитарната култура“, обясняват домакините на експозицията, според които тази „Бетовенова градина“ е въплъщение на двойствеността между елитарната култура и кича“. Експозицията, открита още на 3 октомври, е част от Годината на Германия в Русия, която продължава до лятото на 2021г.

След като бъдат видени от московчани, 80-те малки Бетовеновци ще отпътуват към други места из Русия – една част от тях ще бъдат насочени към музикални училища и консерватории, друга – към чакални на летища или визови центрове, както и към ресторанти с немска кухня. А след края на това пътуване, те отново ще бъдат върнати в Москва, където се очаква да бъдат продадени на търг като предмети на изкуството.

Още интересни идеи, с които светът отпразнува 250-годишнината на Бетовен, може да прочетете в "Животът на Бетовен като графичен роман" и "Бетовен в полето"!