Огнени ритми в „Европейски музикален фестивал“ 2020 с Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Музикантите ще представят два концерта на 29 октомври от 17:30 и от 20:00 ч.

„Неподправена музикална емоция, която докосва сърцето“ – така специалистите определят изпълненията на Barcelona Gipsy balKan Orchestra, ансамбълът за етно музика, който този месец ще гостува в юбилейния „Европейски музикален фестивал“ 2020. На 29 октомври от 20:00 ч. групата ще излезе на сцената на Sofia Live Club с новата си вокалистка Маргарита Абита. Поради запълване на 50% от капацитета на залата изпълнителите се съгласиха да направят втори концерт на 29 октомври от 17:30 ч. Събитието трябваше да се състои на 9 април, но заради въведените през март т.г. противоепидемични мерки се наложи промяна на датата. Всички билети от 9 април важат без заверка за 20:00 часа на 29 октомври.

Билети за допълнителния концерт на Barcelona Gipsy balKan Orchestra на 29 октомври от 17:30 ч. са налични на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, на www.ticketsbg.com и на мястото на събитието 1 час преди концерта. 

„Европейски музикален фестивал“ 2020, организиран от „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата. Партньори за концертите са Посолството на Кралство Испания в България и Институт Сервантес – София.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) е международен ансамбъл от музиканти, базиран в Барселона, който събужда интереса на публиката в цяла Европа чрез своите оригинални интерпретации на традиционна музика от Балканите, Близкия Изток и Средиземноморието.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) e нова стъпка в развитието на ансамбъл Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, който е създаден през 2012 година и бързо се нарежда сред най-успешните етно групи с ярко международно присъствие. Уникалният и съвременен звук на BGKO е резултат от емоционалната ангажираност и страст, с която изпълнителите изследват и смесват звуци и тембри от различни музикални традиции, преодолявайки всички географски граници - от каталунските, гръцки, италиански и руски песни, през фолклора на Близкия Изток, до виталния звук на джаз мануш и рокабили.

Оркестърът е гостувал с голям успех в Австрия, Канада, Германия, САЩ, Дания, Швейцария, Гърция, Турция, Русия и др. След като първата певица на групата Сандра Сангиао напуска състава през октомври 2019 г., оркестърът с нетърпение се насочва към нови заглавия в своя репертоар и към покоряването на нови музикални сцени, заедно със забележителната вокалистка Маргарита Абита.

Музикантите от ансамбъла, които пристигат за концерта в София са Матиа Широса (акордеон, Италия), Иван Ковачевич (контрабас, Сърбия),  Жулиен Шанал (китара, Франция), Стелиос Тогиас (перкусии, Гърция), Даниел Карнбонел (кларинет, Каталония-Испания), Пере Ноласк Туру (цигулка, Каталония) и певицата Маргарита Абита (Италия). В програмата са включени емблематични песни от репертоара на състава като „Од Ебра до Дунава“ и „Крайдунавско хоро“, но публиката ще чуе и нови песни, сред тях са „Kalejaca Jaca“ и „Marijo, deli Bela Kumrijo“, които станаха много популярни чрез атрактивните видео клипове, реализирани с Маргарита Абита.