Шломо Минц пред Класик ФМ: „Използвам музиката като огледало на обществото”

„Пандемията от Covid-19 преобърна всичко наопаки в света”, заявява изтъкнатият цигулар и диригент преди концертите му на 11 и 12 октомври в София

„Моята роля и задача е да използвам музиката като отражение, огледало на обществото. Ако изпълнителят може да има лично мнение, личен почерк в начина на интерпретация на музиката, най-висшата цел е посланието да бъде за мир и обединение“. Това заяви в студиото на Класик ФМ световноизвестният цигулар, диригент и педагог Шломо Минц. Именитият музикант ще изнесе два концерта със Софийската филхармония на 11 и 12 октомври от 19.00ч. в зала „България“ при спазването на всички противоепидемични мерки. На 13 октомври ще предаде своите знания и умения на талантите в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ по време на майсторския си клас. Събитията са част от програмата на 20-тото издание на Европейския музикален фестивал, което е част от Календара на културните събития на Столична община, а съорганизатор е Министерство на културата.

„За мен това е много хубав повод и случай да изкажа благодарността си да бъда с вас и сред вас. Това е повод да подновя своите изяви пред публика и за човек с кариера над 50 години и, Слава Богу, съм в добро здраве, това е много важно осъзнаване на момента, в който се намирам като изпълнител“, признава Шломо Минц. Той си припомня първото гостуване в нашата страна, когато е свирил с Израелския камерен оркестър. „По това време си спомням, че знамената в България смениха своя цвят - от червено на синьо. Някои от моите посещения, вкл. настоящото, са свързани с драматични събития и промени в България. Никога не съм се отъждествял с политическите сили и политическото измерение в живота. Други колеги, сред които диригента Курт Мазур или цигуларя Исак Щерн, са били силно свързани с политиката. За мен е достатъчно да бъда тук като изпълнител и да бъда един вид посланик на музиката, която свързва, успокоява и радва хората“, добави още големият музикант. И уточнява: „Като музикант не мога да разрешавам проблемите на слушателите ми, но мога да им помагам да се чувстват по-спокойни и да имат надежда за бъдещето, което предстои“.

Според Шломо Минц, „основната цел на всеки един педагог е да успее да научи своя ученик или студент да съумява да предава емоциите и мислите, които пораждат в своето изкуство. Ако настоящото поколение или всяко едно поколение смята, че може да оцелее само и единствено в дигиталния свят, те рано или късно ще осъзнаят, че грешат. От огромно значение е да се интегрират човешките емоции у всеки изпълнител. Тя успява да осигури пълноценното преживяване на щастието, драмата и всички други състояния на духа и това не трябва да забравяме като изпълнители“.

Виртуозният цигулар сподели и вълненията си около коронавируса: „Пандемията от Covid-19 преобърна всичко наопаки в света... Това никога не е било шега, лека работа, за когото и да било, където и да било по света. Често това може да се усети в една тъга и затишие у хората по целия свят. Трябва да положим всички усилия да оставим този тежък период зад гърба си, да се опитаме да извлечем поуките и да продължим напред“.

Какво е отношението на Шломо Минц към онлайн изпълненията, които зачестиха по време на периода на изолация и какво прави музиканта по това време? Чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво! Преводът е на Димитър Московски.