Турско-български тандем открива 10-тото издание на „Пиано екстраваганца

Турско-български тандем открива 10-тото издание на „Пиано екстраваганца"

Бюлент Бездюз и Людмил Ангелов излизат на една сцена във Варна и София. Откриването в столицата е на 2 октомври от 19.30ч. в Софийската градска художествена галерия.

С музиката на Шуман ще бъде открито 10-тото юбилейно издание на фестивала Пиано екстраваганца”. Серията от концерти ще зарадва меломаните в периода от 2 октомври до 21 ноември 2020 г. На ключови локации на София, сред които Софийската градска художествена галерия /СГХГ/, зала България” и камерна зала “България”, публиката ще може да се наслади на прекрасни клавирни рецитали и камерни концерти. Фокусът, разбира се, е върху музиката за пиано, инструментът който присъства във всички програми от събитието.

Фестивалът през тази година ще се проведе под знака на мерките за сигурност, съобразени с епидемиологичната ситуация на КОВИД-19 в България. Поради тази причина гостуващите изпълнители от чужбина са малко, но в замяна на това сред изпълнителите има много превъзходни български музиканти, като: цигуларят Минчо Минчев, пианистите Людмил Ангелов, Рада Чомакова, Ростислав Йовчев, Мария-Десислава Стойчева. Чуждестранните артисти, които ще участват, са международно признатият турски тенор Бюлент Бездюз, изключителният руски пианист Сергей Редкин и пианистът Антонио ди Кристофано от Италия.

Специален акцент в десетото издание на фестивала са концертите от цикъла Приемственост – учители и ученици” в сътрудничество с НБУ.

Пълната програма на фестивала можете да видите на http://www.piano-extravaganza.com/

Международният музикален фестивал Пиано Екстраваганца” е част от Календара на културните събития на Столична община. Той се организира от фондация „Пиано Екстраваганца“, с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Партньори на фестивала са Софийската филхармония, Столична градска художествена галерия и Нов български университет.

Заповядайте на откриването в петък, 2 октомври 2020г., от 19.30ч. в СГХГ, за да се насладите на майсторството на забележителния турски тенор Бюлент Бездюз и брилянтния български пианист Людмил Ангелов, който е и основател и артистичен директор на фестивала. Музикалнтите ще представят знаменития вокален цикъл Любовта на поета” от Роберт Шуман по стихове на Хайне. Концертът ще се проведе и на 1 октомври във Варна в рамките на фестивала "Камералия", чието издание предстои и в столицата

Бюлент Бездюз е възпитаник на Университета Гази в Анкара, основан от Ататюрк през 1926г. Бездюз е учил в Марсилия, а европейският му дебют е в Моцартовия шедьовър Луцио Сила" на турне във Великобритания, Ирландия и Дания с European Opera Centre. Бюлент Бездюз е лауреат на Международния конкурс за оперни изпълнители в Париж. Пял е в заглавия от Верди, Пучини, Доницети и др. Изявявал се е под палката на изтъкнати диригенти като сър Колин Дейвис, Рикардо Шаи, Владимир Юровски, а с един от тях дори печели Грами"!

Какво споделиха Бюлент Бездюз и Людмил Ангелов, който помага и в превода, ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.