Максим Цеков спечели Първият цигулков конкурс „Алберто Лиси"

В Гщаад, Швейцария

От 25 до 27 септември 2020г. се проведе Първият международен конкурс за цигулари, на името на Алберто Лиси в Гщаад, Швейцария. Първото място зае младият български цигулар Максим Цеков, който нашумя с превъплъщението си в образа на младия Паганини във филма „Цигулар на дявола“. Максим Цеков достигна до финалния кръг, благодарение на своята интерпретация на Концерта за цигулка в ре минор от Ян Сибелиус, който изпълнява за първи път пред публика под клавирен съпровод вместо с оркестър. Поради рестриктивните мерки заради коронавируса, за надпреварата пристигнаха само 11 музиканти от Германия, Южна Корея, Швейцария. В журито участваха проф. Игор Келер /концертмайстор на Симфоничния оркестър на Сен Гален/, Аделина Опреан/преподавател по цигулка в Музикалната академия в Базел/, Силвия Симионеску /преподавател по виола в Музикалната академия в Базел и член на Квартет Гринголтс/ и Пабло де Наваран /преподавател по виолончело в Международна академия „Менухин“/.

„Подадох документите си през май за този конкурс, защото исках да имам конкретна цел“, разказа Максим Цеков в ефира на Класик ФМ. „Сега времената са неизвестни и нищо не е сигурно. Не познавах никого и просто исках да споделя моята музика“, добави той.

Голямата награда от първото издание на Конкурса „Алберто Лиси“ е старинна цигулка „Жан Батист Вийом“ от 1829г., на която Цеков ще свири през следващите 4 години. Уникалният инструмент е бил закупен от Алберто Лиси-син преди около 10 години. „Това е възможно най-хубавата награда, която съм държал в моите ръце през живота ми. Фантастичен инструмент с много резониращ, топъл звук и една „ре струна“ като шоколад“, признава 20-годишният музикант.

В предаването „Сутрешно кафе“ младото дарование разкри и по какъв начин е прекарал времето на изолация, както и подробности за новия звукозаписен проект, който подготвя с още двама музиканти. В диска "Take it east”, за който събират средства чрез групово финансиране в интернет, ще бъдат включени аранжименти на българска фолклорна музика и творби на съвременни композитори.  Цялото интервю на Георги Митов-Геми с цигуларя Максим Цеков ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.