Трима българи ще учат в Италия след 20-тия Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Трима българи ще учат в Италия след 20-тия Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ

„Тези деца от утре трябва да покорят света!“

На 27 септември в залата на Софийската опера и балет се проведе галаконцерта на ХХ-ия Юбилеен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет. Музикалното събитие е част от Календара на културните събития на Столична община и се състоя в присъствието на академичния, бизнес и културен елит. Изисканата музикална програма, дирижирана от маестро Найден Тодоров, включваше произведения от Моцарт, Росини, Белини, Доницети, Верди, Бизе, Мусоргски, Бойто, Хъмпърдинк, Пучини. В концерта взеха участие Ю Ву , сопран, (Китай), Теодор Браун, тенор, (Германия), Йосиф Славов, баритон, (България), Ева Ким Маджо, сопран, (Южна Корея), Весела Янева, мецосопран, (България), Галина Овчинникова, сопран, (Русия), Димитър Арнаудов, контратенор, (България), както и стипендиантите на Фонд „Райна Кабаиванска”: Александрина Михайлова, сопран, (България), Йоана Кадийска, мецосопран, (България), Ева Джонг, сопран, (Южна Корея), Джузепе Инфантино, тенор (Италия), Рейналдо Дроз, тенор (Венецуела).

Галаконцертът започна с прожекция на документален филм, който пренесе зрителите зад кулисите на майсторските класове през годините и разкри философията на преподаването легендарната ни оперна прима. Те са интерактивен начин за обучение, който предоставя възможност на младите певци да се срещнат с голямото изкуство на една от легендите на съвременния оперен театър, да усъвършенстват вокалната си техника и да работят върху интерпретацията на нови роли.

Повече от 200 талантливи певци от шест континента са преминали обучение в Майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет от 2001 година досега, като 85 от тях са получили стипендии от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ. Много от световноизвестните имена на съвременната оперна сцена са негови стипендианти като Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, Марили Санторо, Прити Йенде, Симоне Лим, София Соловий. Техните мнения и реакции по време на майсторския клас бяха включени в прожектирания филм.

Вълнуващата вечер завърши с емоционалното слово на голямата оперна прима. „Беше чудо, че успяхме да направим Майсторския клас в тези тъмни времена. В този мрачен период за театъра, когато почти всички сцени по света са затворени. Но го направихме със смелост и по-важното, с голяма любов. Защото с любов може да се постигне всичко.“ Това сподели от сцената на Софийската опера и балет Райна Кабаиванска, преди да присъди стипендиите от своя дарителски фонд в Нов български университет на най-талантливите си ученици.

Пълни стипендии за едногодишно обучение в Института „Веки - Тонели“ в Модена (Италия), с подкрепата на търговска верига „Фантастико“ и Столична община, получиха двама българи – Александрина Михайлова (сопрано) и Йосиф Славов (баритон), както и младият италиански тенор Джузепе Инфантино. За трета година Александрина Михайлова ще има възможност да се усъвършенства в Италия, а за втора година - Джузепе Инфантино. С тях ще се учи и 20-годишният „новороден баритон“, както го описа Кабаиванска, Йосиф Славов - студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров". Последното му участие е в монооперата „Човешкият глас“ на Сцена „Сълза и смях“. Спектакълът бе на Пловдивската опера и е част от фестивалната програма на Софийски музикални седмици. 

Шестима от участниците – Теодор Браун (тенор, Германия), Ева Ким Маджо (сопран, Южна Корея), Весела Янева (мецосопран, България), Галина Овчинникова (сопран, Русия), Ева Джонг (сопран, Южна Корея), Рейналдо Дроз (тенор, Венецуела) получиха стипендии за специализация в Италия.

Част от възпитаниците на двадесетия Юбилеен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще получат и покани за участия в спектакли на Софийската опера и балет, Пловдивската опера и ще бъдат включени в програмата на Софийската филхармония.„Тези деца от утре трябва да покорят света!“, подчерта Райна Кабаиванска. Тя изказа благодарността си към Нов български университет, изпълнителния директор на НБУ д-р Георги Текев, за неговия изключителен принос към майсторския клас, както и на партньорите за съпричастността им към нейната кауза.

Ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н., благодари на Райна Кабаиванска за вдъхновението, с което работи с младите оперни певци. „Урокът, който Райна Кабаиванска дава, е че човек не трябва да се страхува да споделя тайните си, защото знае, че когато ги споделя, до тайните му ще стигнат само посветените в тях. Ние, в НБУ, споделяме нашите тайни с посветени хора и затова се вдъхновяваме от споделящите хора като Райна Кабаиванска. Огледайте се около вас и търсете споделящият човек!“

Галаконцертът на ХХ Юбилеен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ беше излъчван на живо в интернет.