Обезщетиха Джеймс Ливайн с 3,5 млн. долара

Мет прави планове за сезон 2021/2022

Диригентът Джеймс Ливайн, който ръководеше Метрополитън опера до март 2018г. и бе уволнен заради обвиненията за посегателство над жени, получи обезщетение от 3,5 млн. долара. Това разкри ежедневникът “Ню Йорк Таймс”. Според изданието, до сумата се е стигнало след споразумение между обвинителите  и обвиняемия.

77-годишният Ливайн беше начело на Метрополитън опера в течение на четири десетилетия и продължи да бъде свързан с институцията до 2017г. Тогава неговият договор бе прекратен, а маестрото заведе дело, за да защити името си. Първоначално, той подаде иск срещу Мет за нарушение на договора и клевета, като за целта поиска 5,8 млн. долара (около 5,2 млн. евро), тъй като 10-годишният контракт, подписан през 2016г., беше сключен за 400 000 долара годишно (357 000 евро) с бонус от 27 000 долара (24 000 евро) на концерт. От Метрополитън опера подадоха насрещен иск за същите суми, като бяха изложени твърденията за злоупотреба и сексуален тормоз над работници в оперния театър в продължение на десетилетия, като не са били спазени задълженията на диригента и е опетнено името на институцията.

Както ви съобщихме, от Метрополитън опера обявиха официална отмяна на сезон 2020/2021. Нюйоркският оперен театър е затворен от миналия март и е изправен пред най-тежката криза в историята си, като финансите на музикалната институция са свързани с драстично намаляване на постъпленията. Съгласно разпоредбите на американските здравни власти, Метрополитън опера може да отвори врати отново между 5 и 6 месеца след започване на разпространението на ваксина срещу Covid-19. Към момента екипът на Гелб планира сезон 2021/2022г. с оперни спектакли с по-кратка продължителност т.е по-малък антракт и социална активност в сградата на оперния театър. Предвиждат се нови постановки на “Риголето” от Верди и “Лучия ди Ламермур” от Доницети, както и премиери на 3 съвременни заглавия – “Fire Shut Up in Te Bones“ на Терънс Бланшар, Евридика“ от Матю Аукойн и „Хамлет“ от Брет Дийн. Първите две постановки ще бъдат дирижирани от Яник Незе-Сеген. Той ще застане на пулта и на още една премиера- оригиналната версия в пет действия на френски език на операта “Дон Карлос” от Джузепе Верди, в чийто състав влиза българската оперна прима Соня Йончева.