Чуйте отново „Людмил Ангелов свири Шопен“ тази вечер в зала „България

Чуйте отново „Людмил Ангелов свири Шопен“ тази вечер в зала „България"!

Началото е от 19.30ч. при спазването на всички противоепидемични мерки

Снощи бе открито юбилейното 20-то издание на „Европейски музикален фестивал“ в София, което беше отложено заради кризата с COVID-19, с концерта „Людмил Ангелов свири Шопен“ с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров. Брилянтният пианист покори публиката със своето майсторство и финес в една от знаковите прояви в тазгодишната програма на форума. Той изпълни забележителни ранни произведения за пиано и оркестър, написани от великия полски композитор. С емоционалност и дълбочина Ангелов поднесе и два великолепни биса - Етюд оп.10, № 2 "Tristesse" и Етюд оп.10, № 3, известен като „Революционен”, които бяха посрещнати с възторжени аплодисменти от ценителите на класическия звук, закупили своите билети още през пролетта.

Тази вечер, 16 септември, от 19.30ч. в голямата концертна зала “България” почитателите ще има възможността да чуят отново изисканата програма, която включва Вариации "Là ci darem la mano", Краковяк и Концерт за пиано и оркестър №2 от Шопен. Слушателите, които не са презаверили своите билети за концерта с дата 25 март, могат да го направят до 18ч. днес на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и да присъстват на музикалното събитие.

Людмил Ангелов многократно е реализирал интеграли със соловите пиеси на полския гений, но сега за първи път се насочва и към цялостно представяне на оркестровите творби от Шопен. Това са общо 6 крупни композиции, в които се включват и двата клавирни концерта. Шопен пише тези творби между 17-та и 21-та си година, давайки сериозна заявка за своите възможности като композитор. Втората част от интеграла ще се състои на 24 ноември, отново в зала „България“.

Вариациите "Là ci darem la mano", оп. 2 са създадени по мелодията на известния дует на Церлина и Дон Жуан из операта „Дон Жуан“ от Моцарт. Именно в тази композиция Роберт Шуман разпознава потенциала на младия творец и произнася прочутата си фраза „Шапки долу, господа! Това е гений!“. Само година след Вариациите, композиторът пише „Краковяк“, оп. 14 – блестяща концертна пиеса, която се базира на характерния полски танц, типичен за град Краков. Вторият клавирен концерт на Шопен е сред най-често изпълняваните романтични оркестрови произведения.  Хронологически той предхожда другия, но заради реда на публикуване, получава по-късна номерация. Самият Шопен е изпълнявал тези пиеси на първите си концертни турнета, с което постига славата на виртуозен пианист и композитор.

„Европейски музикален фестивал“ 2020, организиран от „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата. Партньори на интеграла „Людмил Ангелов свири Шопен“ са Полският институт и Софийската филхармония.

„В своето творчество Шопен се учи от полифонията на Бах, от Моцарт, като еталон за  проста и изчистена форма и от италианската опера и изкуството на певците“, казва пианистът Людмил Ангелов в интервю за Classic FM радио по повод предстоящите събития. „Стилът Белканто определено слага отпечатък върху клавирното творчество на Шопен, защото той е искал да накара пианото да звучи по същия  начин. Организацията на фразата и на диханието в кантилените е идентично с това на певците“, подчертава пианистът, който е световно признат интерпретатор на Шопеновото музикално наследство.

Людмил Ангелов гостува редовно на най-известните фестивали за музика на Фр. Шопен и е постоянен участник в журито на престижния Международен конкурс за пианисти „Шопен“ във Варшава. През 2011 г. той е удостоен с медал „Gloria Artis“ от Министерството на културата на Република Полша за изключителни заслуги към полската култура.

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял концерти с най-добрите български оркестри и с редица реномирани чуждестранни състави и диригенти. Има огромен репертоар с творби от всички епохи. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано,  „Алте Опер“ във Франкфурт,  „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на  Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други.

През 2011 г. е удостоен със званието Почетен професор в НБУ, където работи с най-талантливите млади български пианисти.

Цялото интервю на Радостина Узунова с Людмил Ангелов ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.