Кварто квартет стартират сезона с музика на Брамс и Шуберт

23 септември, 19.00ч., Зала "България"

Франц Шуберт пише произведения в различни жанрове, но в основата на неговата работа са вокалните миниатюри, които са повече от шестстотин и повечето от тях са ярки шедьоври, които емоционално засягат публиката. Едно от тези великолепни творби на композитора е песента "Пъстърва" - произведение, което е признато за перлата на вокалните произведения на Шуберт. Въпреки великолепните си песни, той е известен като композитор само на приятелския си кръг. Много хора във Виена пеят неговата музика, без да знаят кой е автора.

Клавирен квинтет в ла мажор „Пъстървата“ се появява през 1819 година, когато срещу скромен хонорар му поръчват да напише квинтет за парти-вечер в дома на богат виенчанин, където ще се съберат приятели, свирещи на пиано, цигулка, виола, виолончело и контрабас. Докато поръчвал музиката си за вечерта, виенчанинът споменал,че „Пъстървата“ му е любимата песен. Така се ражда и една от най-красивите камерни творби в музиката – квинтет „Пъстървата“ за пиано, цигулка, виола, виолончело и контрабас.

Малко преди да навърши 30 години, Йоханес Брамс, може би най-известен със своята "Приспивна песен" , се премества от Хамбург във Виена. Той иска да впечатли виенската публика като композитор и пианист, но това е трудна задача – не е минало много време след великия му идол и сънародник Бетовен. Брамсрешава да дебютира във Виена като композитор и изпълнител на пиано на 16 ноември 1862г. с тази творба -Клавирен квартет в сол-минор Опус 25,в който използва комбинация от пиано, цигулка, виола и виолончело. Този дебют му носи признанието, а популярността на творбата му след издаването,е в основата на финансовото му благополучие до края на живота.

Избрахме тези две произведения за вечерта на 23 септември в концертната Зала България, за да представим духа на Виена от средата на 19 век – време на мечти, страсти и музика.“ (Иван Пенчев – Кварто квартет)

 Концертна Зала България

23 септември 2020  19.00ч.

Кварто-музикантите и пианистката Надежда Цанова ще представят:

Шуберт - "Пъстървата" квинтет

Брамс - клавирен квартет №1 "Ала цингарезе"

На сцената:

Иван Пенчев - цигулка

Татяна Тодорова - виола

Димитър Тенчев - виолончело

Лена Карни - контрабас

Надежда Цанова - пиано

Концертът се провежда в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици

Билети: билетен център в Зала България и Ивентим