Танцов спектакъл

Танцов спектакъл "Класика и съвременност. Балетът "Песента на планетите"- световна премиера"

На 20 септември 2020 г. от 11 ч. в Музикалния театър

На 20 септември 2020 г. от 11 ч. в Музикалния театър предстои "Класика и съвременност. Балетът "Песента на планетите" - световна премиера". Това е първият интегрален балетен спектакъл в историята на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и е сътворен е от най-младото поколение творчески личности, посветило се на балетното и музикално-сценично изкуство, водени от доайена на българския балет прима-балерината и педагога, Доктор хонорис кауза на НМА "Проф. Панчо Владигеров" акад. Калина Богоева.

Според художествения ръководител на проекта и ръководител на катедра "Музикално-сценично изкуство" проф. д-р Виолета Горчева "чрез изяществото и поетиката на българското балетно и композиторско изкуство, зрителите ще се потопят в имагинерните звуци и мистичната атмосфера на Космоса, ще се докоснат до вълшебството и омаята на звездите и планетите, ще преживеят едно смело и озаряващо духовно пътуване".        

Постановката е в две части, като първата включва класически изпълнения, а във втората ще бъде представен балетът "Песента на Планетите". Спектакълът и творбата са вдъхновени от полета на първия български космонавт Георги Иванов /лично дал съгласието си/. Режисурата е дело на доц. Калина Богоева, която е идеен инициатор на балета "Песента на Планетите", а музиката е написана от младата българска композиторка д-р Емелина Горчева, носител на 10 награди по композиция. Балетната музика е записана в студиото на НМА проф. „Панчо Владигеров“. Специално участие ще вземе "гласът, който лети в Космоса" Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Балетът е решен изцяло и единствено чрез средствата на художественото осветление, фокусирано в сферата на духа, съзвучно с вътрешните импулси, копнежи, движения, с извечната мечта - да се слееш и да заблестиш със звездите. Участват студенти - бакалаври и магистри - Балетно изкуство в НМА. Сред тях блестят хореографи и водещи артисти от балетните трупи на Софийска опера и балет, Музикален театър-София (балет Арабеск), Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера-Варна. Младите творци /почти всички носители на престижни международни и национални награди, с успехи и изяви на международната сцена/ се надяват да покажат и убедят чрез своето живо изкуство, че и в Родината им България могат да се сътворяват изящни и стойностни, докосващи сърцето творби, както и че имат потенциала, дързостта, смелостта и подготовката да се съизмеряват със световните образци.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с примабалерината, педагог и вдъхновител на проекта Калина Богоева и композиторката Емелина Горчева в звуковите файлове под снимките вляво.