Гергана Николаева: „С голямо удоволствие винаги пея за София”

Гергана Николаева: „С голямо удоволствие винаги пея за София”

Тази вечер от 19ч. на Платформата А6 зад НДК

„София – празнувай с класика!“  е заглавието на концерта, с който тази вечер всички жители и гости на града ще отбележат празника на столицата. Събитието, организирано от агенция Кантус Фирмус", започва в 19ч. на Платформата А6 зад НДК и се реализира с финансовата подкрепа на  Министерството на културата, като представлява част от празничната програма за Деня на София в Календара на културните събития на Столичната община.

Аз много си обичам града и с голямо удоволствие винаги пея за София. За мен е чест да стъпя на една сцена с Оркестъра на Класик ФМ, диригента Григор Паликаров и пианиста Георги Черкин, който изключително много харесвам”. Това сподели оперната дива Гергана Николаева броени дни преди музикалното събитие. В празничната програма тя ще се включи с арията “Lascia ch’ío pianga” от операта “Риналдо” на Георг Фридрих Хендел, “Nella Fantasia” от Енио Мориконе, изпълнявано от Il Divo и Adagio от Албинони, което бе адаптирано от Лара Фабиан. Публиката ще чуе и някои от най-популярните класически творби на всички времена – пиеси от Моцарт, Бетовен, Шуман, Дебюси, Албенис и филмови хитове от големия екран.

Гергана Николаева нашумя с албума си Pop meets Classic, в който съчетава популярни творби от класическия оперен репертоар с атрактивни версии на съвременни български хитове. Неотдавна оперната певица, която не се подчинява на стереотипите, осъществи своя проект Всеки може да пее”. В ефира на Класик ФМ мецосопраното подчерта, че след Ирена Бръмбърова, учих при Александрина Милчева, която за мен е една от най-големите. Изключително много неща съм научила от нея, както и от Стефка Евстатиева. Аз го предавах на хората, които искаха да се докоснат до пеенето”.  

В проекта си Всеки може да пее”  Гергана Николаева обучава непрофесионалисти в рамките на 1 месец, които впоследствие демонстрират своя музикален талант на сцената на Sofia Live Club. Сред възпитаниците й са зам.ректор на университет, бивш министър, директори от държавната администрация и др.За тях остана огромна енергия и спомен, а това отваря нови хоризонти”, добави очарователната оперна певица. По думите й, не трябва да слагаме ограничения, защото музиката обединява и ни дава криле”.

В навечерието на концерта „София – празнувай с класика!“ мецосопраното издаде своя стихосбирка, озаглавена Събудих се и беше утре". Бяха се събрали много стихотворения, а Лео Бианки ми подари шестстепенно меню и реших да ги съчетая в една книжка”, призна Николаева.  Изтъкнатата поетеса Маргарита Петкова е редактор на книгата. Част от приходите от продажбата ще бъдат насочени към деца с онкохематологични заболявания, които са автори на илюстрациите. Животът не е само усмивки и щастие, има и трудности, за които трябва да си подаваме ръка. Това е книга, пълна с любов, защото храната също е любов. Общата дума е любов”, заяви авторката. Изданието може да бъде открито само в книжарницата на ъгъла на улиците “Шишман” и “Аксаков” в столицата.

Напомняме ви, че билети за концерта „София – празнувай с класика!“ могат да се намерят на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, на сайта http://ticketsbg.com, както и на място преди събитието.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Гергана Николаева ще откриете в звуковия файл под снимките вляво. Там ще намерите и интервюто на Радостина Узунова с пианиста Георги Черкин във връзка с предстоящия тържествен концерт.