Директорът на НМУ „Л.Пипков”: „Роялите и пианата се дезинфектират след всяко дете, но внимаваме с какви дезинфектанти”

Директорът на НМУ „Л.Пипков”: „Роялите и пианата се дезинфектират след всяко дете, но внимаваме с какви дезинфектанти”

Интервю със Столина Добрева преди първия звънец

„Инструментите, които се ползват от всички ученици като пиана, арфи и ударни, са ползвани в условията на Covid-19 във връзка със зрелостните изпити, които проведохме. Роялите и пианата се дезинфектират след всяко дете, но внимаваме с какви дезинфектанти”. Това разкри в ефира на Класик ФМ радио Столина Добрева- директор на Националното музикално училище „Л.Пипков” в София. Броени часове преди да удари първия звънец тя уточни, че откриването на учебната година ще бъде само за новоприетите в 1, 5 и 8 клас, като ще бъде ограничен достъпа до сградата на външни лица. На входа ще се измерва температурата на децата, а в учебното заведение вече са разположени диспенсъри с дезинфектанти и хигиенни материали. Педагозите ще изнасят кратки беседи за хигиенните навици в началото на своите часове. Предвижда се разделяне на учениците, без да съвпадат междучасията им, както и да има един курс на обучение на самостоятелен етаж.

 „Предизвикателствата през следващата учебна година са свързани с осигуряването на безопасното пребиваване на учениците в училище, за да може максимално дълго да продължим присъственото обучение, което в нашата професия е най-важното- контакта с преподавателя, с учениците, акустичната среда за обучение по музикални предмети, заниманията на по-големите оркестрови и хорови формации”, добави Добрева. Според нея, музикалните състави първоначално ще репетират на групи, като „оркестърът ще бъде свален при седящите места в залата. Преподавателите ще бъдат с маски и шлемове”.

Директорът на НМУ посочи и някои промени, които настъпват в учебния план. „Ограничили сме факултативните, избираеми часове. Ограничили сме заниманията с хоровете на децата от 1 до 7 клас. Мнението е, че при пеене се разпространяват най-много вирусите. Прекратили сме заниманията на детския оркестър с ученици от 3 до 5 клас – децата са много на брой, малки са и трудно се съобразяват с правила. Надяваме се това да е само за тази учебна година”.

Във връзка с появилата се информация и многобройни медийни публикации и репортажи за създаването на изолатор на заразените деца, Столина Добрева коментира: „Съгласна съм с психолозите, че това няма да е добре за децата. Ние не разполагаме с изолатор, който видяхме в публичното пространство. Решението ни е децата със симптоми да изчакват родителите си в лекарския кабинет. Ако имаме нужда от допълнително помещение, то е с отделен вход, така че да няма притеснение за пребиваващите в училището”.

По думите й, комбинирането на онлайн и присъствена форма могат да се съчетаят, ако това е наложително. „В момента училището не разполага с компютри във всяка класна стая, за да може да обучаваме децата паралелно и в клас, и вкъщи. Търсим и сега варианти да реагираме адекватно, за да не губят децата от учебния процес”, заяви Добрева. Тя набеляза и част от плановете за творческа дейност на възпитаниците на Националното музикално училище, която започва на 4 октомври с концерт в Пловдив със „Софийски солисти“, последван от изява на 28 октомври в Камерна зала „България” и др.

Според директора, важното на прага на новата учебна година е само едно – „да запазим децата здрави, защото това е най-важното. Когато успеем да го направим, ще можем и останалото да доведем до край”.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми със Столина Добрева, ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.