Марианжела Анастасова: „Всеки от нас е Леонардо или Микеланджело особено в 21 век

Марианжела Анастасова: „Всеки от нас е Леонардо или Микеланджело особено в 21 век"

„Покана за левитация“ до 29 септември 2020г. в Галерия „Ракурси“ в София

Галерия „Ракурси“ представя изложбата „Покана за левитация“ на Марианжела Анастасова от 10 до 29 септември 2020. Художничката показва свои нови произведения, в които изследва абстрактния баланс между цветове и форми и експериментира с нова техника.  „Използвам платно, което не е подготвено. То попива боята, като използвам акрил с втечнителна акрила. Прилича на акварела и стенопис „мокро в мокро“. При тази техника няма нужда от стъкло при експониране“, разказа авторката за работата си по тази изложба.

В ефира на Класик ФМ художничката подчерта ролята на музиката в творческия процес. „Търся музика, която да е релаксираща, но да ми държи вниманието. Това е тайната на моята техника и на начина ми на работа. Шостакович винаги много ме е вдъхновявал. Ако живееше в по-хубаво време, би писал музика, която ме вдъхновява в момента….Обичам да откривам нова музика“, посочи Анастасова. По думите й,  „изкуството в праисторията е имало магическа функция и е въздействало върху действителността. Винаги съм харесала да се вдъхновя от нещо, което е много щастлив, от момент, който е по-съвършен, по.-висш или момент, в който хората са много релаксирани“.

Мерките, наложени във връзка с коронакризата, доведоха до затварянето на много изложбени пространства, които ограничиха достъпа на ценителите на изобразителното изкуство. „Когато галериите са затворени, е много трудно. Посетителите казват, че снимките, колкото и да са детайлни,  съвсем не могат да се сравнят с усещането при действителната картина. Много бих искала повече хора да видят картините в галерията, защото се променям много и догодина, ако направя изложба, ще бъде различна и никога няма да се съберат същите картини“, сподели Марианжела Анастасова.

„Всеки от нас е Леонардо или Микеланджело особено в 21 век, когато всичко се отваря изведнъж. Не са единици тези, които са талантливи. Изкуството е много хубав начин за комуникация. Когато стигнем до този момент, в който сме едновременно фокусирани и релаксирани, комуникираме помежду си точно с тази вибрация, която е при левитация“, добави художничката.

Изложбата ще продължи до 29 септември в галерия „Ракурси“, ул. „Хан Крум“ 4А.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Марианжела Анастасова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.