Родители и млади таланти организират концерт за закупуване на нова арфа в рамките на Софийски музикални седмици

Родители и млади таланти организират концерт за закупуване на нова арфа в рамките на Софийски музикални седмици

На 14 септември от 19ч. в Камерна зала “България”

На 14 септември 2020г. от 19ч. в Камерна зала “България” ще се състои концерт в помощ на учениците от НМУ “Л.Пипков” за закупуването на нова арфа. Музикалната проява е включена в 51-вото издание на фестивала “Софийски музикални седмици”. В събитието ще вземе участие изтъкнатата българска арфистка и педагог проф. Сузана Клинчарова и възпитаниците на учебното заведение, които ще изпълнят богата музикална програма при спазване на всички противоепидемични мерки в залата.

“Учениците по арфа са 22. Това е голяма бройка. Единици са тези, които имат инструмент. Всички се упражняват в училище”, сподели в ефира на Класик ФМ радио Кохар Андонян, която преподава арфа в НМУ. “Нашият инструментариум е много стар. Две от арфите са още от времето, когато аз бях ученичка. Преди 10 години закупихме нов инструмент, но той не е достатъчен”, разкри тя. “Предвид че все повече децата участват в международни конкурси, там се сблъскват с инструменти от съвсем различен стандарт, височина и големина. Много ни се иска да имаме хубав инструмент, на който децата да се подготвят и да бъдат конкуретноспособни”, допълни преподавателката по арфа.

Благотворителната инициатива е част от кампанията, предприета от учениците и техните родители, която започна на 6 септември 2019г. “До момента са събрани само 12 000 лв.”, коментира Диана Добрева, която е част от организирания родителски колектив. Необходимата сума е 3 -4 пъти по-висока, за да бъде осигурен нов висококачествен музикален инструмент. Той ще послужи за подготовката и обучението на младите таланти в арфовото изкуство, които продължават да завоюват първи места в престижни световни музикални надпревари. Преди броени дни ученичките на Кохар Андонян се явиха със записи в Международния онлайн конкурс "Opus Artis"- Париж и спечелиха лидерските позиции в своите категории.    

Можете да подкрепите кампанията, като изпратите дарителски SMS с текст на латиница DMS ARFA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel) 1 SMS е на стойност 1 лв.

Всички дарени средства ще бъдат използвани за закупуване на нова педална учебна арфа за НМУ „Любомир Пипков“, гр. София. Повече за дарителска кампания „Нова арфа за нашето училище“ можете да научите на www.novaarfa.info

Подкрепете кампанията и в международната платформа GoFundMe като направите онлайн дарение на адрес: https://www.gofundme.com/f/new-harp-for-our-school

Чуйте какво споделиха Кохар Андонян и Диана Добрева пред Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.