Легендарният пианист Андрей Гаврилов вече е в София

Легендарният пианист Андрей Гаврилов вече е в София

Тази вечер от 19ч. ще свири със Софийската филхармония

След бляскавото начало на сезона на Софийската филхармония, още една легенда на класическата музика пристигна в столицата, за да изнесе концерт с националния оркестър. Андрей Гаврилов  - философът на пианото ще представи Моцартовия концерт №20 под диригентството на италианския маестро Андреа Витело.

Гаврилов изгрява на музикалния небосклон през 1974, след като печели  триумфално конкурса „Чайковски“ и през същата година на Залцбургския музикален фестивал замества изключителния Святослав Рихтер в концертите заради негово заболяване. Само 5 години по-късно международната му кариера е прекъсната въпреки бравурните отзиви от концертите му в Европа, заради политическите му възгледи, изразени в чужбина. След домашния арест, пълното изолиране от приятелите и семейството, той насилствено е въдворяван в психиатрична клиника и заплашван със смърт. 

След тежкия за него период през 1985 година триумфално покорява Карнеги хол и това слага истинското начало на международната му кариера, която не спира и до днес. Заради огромния си талант Гаврилов създава прецедент: молбата му за право на свободно движение е одобрена лично от Маргарет Тачър и Mихаил Горбачов. 

Феноменалните му изпълнения и записите му за EMI и Дойче Грамофон са награждавани неведнъж. Въпреки това той не обича да го наричат с гръмки имена и предпочита да се фокусира в музиката. За Моцартовия концерт №20 Гаврилов неведнъж е твърдял, че това е златният концерт на австрийския гений.

Билети за събитието са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.