75 години от рождението на Валери Попова

Спомените на Антонина Бонева

Преди 75 години на този свят се появява една от най-ярките личности в българското оперно изкуство – сопраното Валери Попова. Нейната ярка индивидуалност, запомнящ се глас и великолепно сценично присъствие както на сцената на Софийската опера и балет, където е щатен солист, така и на най-престижните световни сцени, остават в сърцето на всеки оперен ценител.

Валери Попова е родена в полунощ на 7 срещу 8 септември 1945г., разкри в ефира на Класик ФМ радио пианистката и педагог Антонина Бонева, която е сестра на оперната прима. Баща й Саша Попов е цигулков виртуоз и диригент, а майка й Вера Даскалова - пианистка и педагог. Това предопределя съдбата й на музикант - от малка учи цигулка. Вокалните й заложби откриват още в Музикалното училище. Завършва Българската държавна консерватория в класа на проф. Христо Бръмбаров. По-късно специализира при Джина Чиня в театър "Масимо" в Палермо. Като студентка печели редица награди - Първа награда на общобългарското състезание за певци и инструменталисти, Награда от Пражка пролет, Хертогенбош и Вервие. След дипломирането си постъпва като солистка в Пловдивската опера. През 1976 г. печели трета награда на конкурса "Борис Христов". На сцената на Софийската опера тя прави едни от най-хубавите си роли: Виолета, Джилда, Маргарита („Мефистофел" и „Фауст"), също така главните сопранови роли от "Сватбата на Фигаро" и "Дон Жуан". Гастролира с голям успех в Парижката Гран Опера като Тоска, Манон Леско, Мадам Бътерфлай и Лиу. Дебютът и в „Ла Скала" е през 1985 година в ролята на Лиу (заедно с Никола Мартинучи и Ева Мартон) по покана на Клаудио Абадо. През същия месец януари Валери Попова изпълнява ролята на Чо Чо сан под диригентството на Лорин Маазел, който я кани за световната премиера на операта "Един приятел" от Лучано Берио. Изявява се също в Канада, САЩ, Куба. Перспективата за изключителната певица с топъл и богат глас и красива изящна външност е една бляскава и добре програмирана във времето кариера. Подписани са много договори за Париж, Милано, Хамбург и Токио, но този неспирен възход е прекъснат от коварната болест. Преди да се сбогува окончетелно със сцената Валери Попова участва в "Реквием" на Верди и Моцарт и в концерти със своята дъщеря Александрина Пендачанска. В последните години се отдава на преподавателска дейност: обучава учениците от Музикалното училище, преподава в Музикалната академия. Валери Попова напуска този свят на 3 октомври 2000г.

За личността Валери Попова и за да отбележим тази 75-та годишнина от рождението на Валери Попова, разказва повече нейната сестра, пианистката и преподавател в НМУ Антонина Бонева. Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимката вляво.