Без „Браво” и автографи във Виенската държавна опера

Без „Браво” и автографи във Виенската държавна опера

Заради коронакризата

Подробните здравни препоръки, както преди и по време, така и след определена музикална изява, които обяви Виенската държавна опера, са поразителни. Това става ясно от публикацията им в уебсайта на музикалната институция. Най-любопитната от тях несъмнено е тази, която призовава да няма провиквания „Браво” в края на съответния спектакъл, за да се избегне разпространението на аерозоли. Вместо това, авторитетната институция препоръчва изключително „да се ръкопляска възможно най-силно“.

Имайки предвид настоящата ситуация, Виенската щатсопер преустановява и две обичайни свои дейности: посещения в гримьорните на артистите и тълпи пред театъра, които очакват да получат автографи. Сред другите разпоредби се отличава задължителното използване на маската при всякакво движение из театъра, но също така и по време на антракта, дори ако някой остане да седи в своето кресло, защото „има вероятност други участници да минат покрай вас и да възникнат по-тесни контакти”.  Въпреки че по време на концерт или постановка няма задължение да се носи маска, ще бъде необходимо същата да бъде сложена на лицето преди финалните аплодисменти, „тъй като много зрители искат да напуснат залата веднага след края на представлението“.

В момента Австрия контролира положението с коронавируса, въпреки че броят на новозаразените се увеличава най-вече заради гражданите, които се завръщат от почивка. Федералният канцлер Себастиан Курц изрази скептицизма си, тъй като новите мерки срещу Covid 19, които влизат в сила, са разхлабени, но подчерта, че не е изключено да възникне ново затягане на мерките, вкл. затваряне на учебни заведения.