Албена Данаилова гостува в „Концертмайсторите“ с Оркестъра на Класик ФМ радио

Албена Данаилова гостува в „Концертмайсторите“ с Оркестъра на Класик ФМ радио

На 2 декември 2020г. в зала „България“ от 19:30 ч.

Изключителната българска цигуларка Албена Данаилова, която е първата жена концертмайстор на Виенската филхармония, ще гостува у нас като солистка на Оркестъра на Класик ФМ радио тази есен. Талантливата изпълнителка подготвя програма от любими шедьоври за цигулка и камерен оркестър, а на диригентския пулт ще застане маестро Григор Паликаров. Събитието е част от цикъла „Концертмайсторите“ и ще се състои на 2 декември 2020г. в зала „България“ от 19:30 ч. Проявата се финансира от програма „Култура“ на Столичната община и продължава успешната традиция за представяне на най-ярките наши инструменталисти, водачи на елитни чужди оркестри.  Партньор при организацията е Софийската филхармония. 

В програмата са подбрани творби, които очертават широк стилов диапазон - от бароковата полифония, до късния романтизъм. Албена Данаилова ще покаже своето майсторство с Концерт за цигулка в ми мажор от Й. С. Бах, както и виртуозна бравурност в „Цигански напеви“ от Сарасате. Публиката ще се наслади на вълнуващата мелодия от „Размишление“ на Ж. Масне и ще се пренесе в типичната виенска атмосфера с пиесата „Любовна радост“ от Фриц Крайслер. Соловите творби в програмата се допълват от оркестрови пиеси от Хендел, Чайковски и Сибелиус. Ще бъде отбелязана и 250-тата годишнина от рождението на великия виенски класик Лудвиг ван Бетовен с изпълнение на Голяма фуга от Струнен квартет оп. 130.

Албена Данаилова израства в семейството на видния наш цигулар Боян Данаилов. Тя учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София при Нели Желева и проф. Дора Иванова. Продължава обучението си във Висшето училище за музика и театър в Рощок при проф. Петру Мунтеану. Посещава майсторски класове при Ида Хендел, Херман Креберс и други. Завършва през 2001 г. и още същата година получава ангажимент в групата на втори цигулки в Баварския държавен оркестър. Две години по-късно тя се издига до водач на първите цигулки, а през 2006 г. вече е първи концертмайстор на оркестъра. В същата роля тя работи и в Лондонската филхармония през сезон 2003/2004. На 1 септември 2008 г. Данаилова печели тежък конкурс за концертмайстор на Оркестъра на Виенската държавна опера (Виенската филхармония), като става първата жена, заела този престижен пост. От 2010 година е назначена за постоянно.

Цигуларката е носител на награди от конкурсите „Светослав Обретенов“ и „Млади музикални дарования“ (България), „Ян Коциан“ и „Концертино Прага“ (Чехия), „Клостер Шьонтал“ (Германия), „Тибор Варга“ (Швейцария), „Виторио Гуи“ (Италия) и е полуфиналист на престижния конкурс „Чайковски“ в Москва. Наред с работата си като оркестров музикант, Албена Данаилова има и успешна кариера като солист и камерен изпълнител. Тя свири редовно като солистка в България, Германия, Израел и САЩ, и осъществява записи за Deutschlandradio Kultur, Северногерманското радио и др. Тя е също водач на „Ансамбъл Виен“, където наследява Пол Гугенбергер и Райнер Хонек. Свирила е два пъти като солист на Виенската  филхармония – през януари 2009 г. на Залцбургския фестивал под диригентството на Сейджи Озава и през октомври същата година в абонаментния цикъл на състава в концерт под палката на Жорж Претр. Този концерт е представен също в Brucknerhaus в Линц и излъчен на живо по ORF 2.

Албена Данаилова е професор по цигулка във Виенския държавен университет. Тя свири на майсторска цигулка, предоставена ѝ от Австрийската национална банка.

Билетите за концерта на 2 декември вече са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на http://ticketsbg.com

 

Цикъл „Концертмайсторите“

„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали най-добрите български музиканти, които работят като концертмайстори на елитни оркестри по света: Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева, Васко Василев, Яна Дешкова и др. Солисти в цикъла са били и водещи световни звезди на класическата музика като Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столична програма „Култура“. През последните години в поредицата се изявиха солистите Летисия Морено (Испания), Алекси Кени (САЩ), Елин Колев (Германия/България) и др.