64 процента от британските музиканти биха сменили професията си

64 процента от британските музиканти биха сменили професията си

Според проучване

Точно 64 процента от британските музиканти биха помислили да напуснат професията. Това показва проучване, проведено от платформата Encore Musicians след анкетиране на 560 професионални музиканти във връзка с оценката на въздействието от пандемията върху сектора. Според изследването, поради анулирането на различни концертни изяви британските музиканти са загубили средно до 87%  от основните си източници на доход. Въпреки че някои от тях са имали достъп до държавна помощ и субсидии,  а 41% от анкетираните не са получили никаква подкрепа от правителството, финансовото им състояние като цяло е затруднено.

Резултатът е, че значителният процент от участниците в проучването биха помислили да напуснат професията, за да търсят работа в други сектори. В музикалната индустрия в Обединеното кралство работят почти от 200 000 души, което прави годишен оборот от 5,2 милиарда британски лири. Проучването дава други интересни данни, като например факта, че 40% от анкетираните музиканти нямат предвидени договори за останалата част от 2020 г., като са загубили средно 11 300 паунда поради отмяната на ангажиментите си до момента. И още- младите жени-музиканти имат 34% по-малко концерти, планирани за 2020 г., отколкото мъжете.

„Ние сме наясно с щетите, които пандемията е нанесла върху препитанието на нашите музиканти, но все пак бях шокиран да видя колко малко планирани концерти са отбелязали повечето музиканти в календарите си за 2020г.“, коментира изпълнителният директор и съосновател Encore Musicians Джеймс Макаули. Според него „този проблем се усеща в цялата индустрия - от музикалните ветерани до младите музиканти, които са в началото на кариерата си. Правителството трябва да действа сега, за да се увери, че нашите музиканти не са изоставени“.

Резултатът от друго проучване сред 964 музиканти в Швеция е сходен- до една трета от тях биха обмислили смяна на професията си вследствие от пандемията. В изследването се посочва, че 49% от анкетираните не са търсили финансова подкрепа от фондовете, създадени за засегнатите от коронавируса, а 17% от анкетираните са поискали помощ, но не са я получили. Общо около две трети от участниците в проучването не биха получили държавна субсидия след прекратяване на дейността им.