Людмил Ангелов свири оркестрови творби от Шопен за началото на „Европейски музикален фестивал“ 2020

Събитието ще бъде представено на 15 и 16 септември в зала „България“

Юбилейното 20-то издание на „Европейски музикален фестивал“ в София, което беше отложено заради кризата с COVID-19, ще започне на 15 септември с една от знаковите прояви в тазгодишната програма на форума. Концертът „Людмил Ангелов свири Шопен“ с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио представя забележителни ранни произведения за пиано и оркестър на великия полски композитор. Под диригентската палка на опитния маестро Григор Паликаров, в програмата ще прозвучат Вариации "Là ci darem la mano", Краковяк и Концерт за пиано и оркестър №2 от Шопен. Заради противоепидемичните мерки този концерт ще бъде повторен и на 16 септември, понеже продадените до момента билети вече надхвърлят ограничения наполовина капацитет на зала „България“.  Двата концерта са с начален час 19:30, а всички билети с дата 25 март, когато трябваше да се състои събитието, е необходимо задължително да бъдат презаверени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ до 11 септември.

Това е първото събитие от оркестровия интеграл, който Людмил Ангелов ще представи в рамките на фестивала. Пианистът  многократно е реализирал интеграли със соловите пиеси на полския гений, но сега за първи път се насочва и към цялостно представяне на оркестровите творби от Шопен. Това са общо 6 крупни композиции, в които се включват и двата клавирни концерта. Шопен пише тези творби между 17-та и 21-та си година, давайки сериозна заявка за своите възможности като композитор. Втората част от интеграла ще се състои на 24 ноември, отново в зала „България“.

Вариациите "Là ci darem la mano", оп. 2 са създадени по мелодията на известния дует на Церлина и Дон Жуан из операта „Дон Жуан“ от Моцарт. Именно в тази композиция Роберт Шуман разпознава потенциала на младия творец и произнася прочутата си фраза „Шапки долу, господа! Това е гений!“. Само година след Вариациите, композиторът пише „Краковяк“, оп. 14 – блестяща концертна пиеса, която се базира на характерния полски танц, типичен за град Краков. Вторият клавирен концерт на Шопен е сред най-често изпълняваните романтични оркестрови произведения.  Хронологически той предхожда другия, но заради реда на публикуване, получава по-късна номерация. Самият Шопен е изпълнявал тези пиеси на първите си концертни турнета, с което постига славата на виртуозен пианист и композитор.

„Европейски музикален фестивал“ 2020, организиран от „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата. Партньори на интеграла „Людмил Ангелов свири Шопен“ са Полският институт и Софийската филхармония.

„В своето творчество Шопен се учи от полифонията на Бах, от Моцарт, като еталон за  проста и изчистена форма и от италианската опера и изкуството на певците“, казва пианистът Людмил Ангелов в интервю за Classic FM радио по повод предстоящите събития. „Стилът Белканто определено слага отпечатък върху клавирното творчество на Шопен, защото той е искал да накара пианото да звучи по същия  начин. Организацията на фразата и на диханието в кантилените е идентично с това на певците“, подчертава пианистът, който е световно признат интерпретатор на Шопеновото музикално наследство.

Людмил Ангелов гостува редовно на най-известните фестивали за музика на Фр. Шопен и е постоянен участник в журито на престижния Международен конкурс за пианисти „Шопен“ във Варшава. През 2011 г. той е удостоен с медал „Gloria Artis“ от Министерството на културата на Република Полша за изключителни заслуги към полската култура.

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял концерти с най-добрите български оркестри и с редица реномирани чуждестранни състави и диригенти. Има огромен репертоар с творби от всички епохи. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано,  „Алте Опер“ във Франкфурт,  „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на  Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други.

През 2011 г. е удостоен със званието Почетен професор в НБУ, където работи с най-талантливите млади български пианисти.

Билети за концертите на 15 и 16 септември могат да се купят от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на www.ticketsbg.com. Презаверката на закупените билети за първоначалната става единствено на касата.

„Европейски музикален фестивал“ 2020 ще предложи още вълнуващи събития за любителите на качествената музика. На 11 и 12 октомври виртуозният цигулар и диригент Шломо Минц ще свири с оркестъра на Софийската филхармония творби от Моцарт и Менделсон. Мултимедийният концерт „Кино и класика“ под диригентството на Максим Ешкенази и солистите Мила Георгиева и Георги Черкин е предвиден за 20 и 21 октомври в зала „България“. На 29 октомври в Sofia Live Club е изявата на Barcelona Gipsy balKan Orchestra с уникален етно микс от фолклор, клезмер и джаз, а на 18 ноември столичната публика ще се срещне за първи път със звездата на мъжкото фадо Рикардо Рибейро от Португалия и неговото трио. В края на м. септември на „Ларгото“ ще се състои музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“, а в рамките на фестивала ще се проведе и тържествената церемония „Златно перо“, на която ще бъдат отличени изтъкнати български творци.