Маестро Павел Балев: „Диана Дамрау е стихия на сцената"

Говори първият българин, който ще поеме музикалното управление на два оперни театъра в Германия и Франция

Забележителната оперна прима Диана Дамрау и френският бас Никола Тесте ще пеят на сцената на зала „България” в две концертни вечери поради наложените противоепидемични мерки. На 4 и 6 септември те ще дебютират пред българската публика, а съпроводът е на Софийската филхармония под палката на маестро Павел Балев. През 2013г. именитият български диригент работи за първи път с Диана Дамрау, Пьотр Бечала и Никола Тесте със Севернохоландската филхармония във Фестшпилхаус Баден-Баден и в Концертгебау Амстердам. Високият професионализъм, майсторство и безпогрешен музикален вкус на маестрото довеждат до задълбочен контакт с немското сопрано, което той познава отблизо.

„Тя е един изключително естествен човек. Това се усеща на сцената”, сподели Балев ексклузивно в ефира на Класик ФМ. „Разговаряйки с родителите й и семейството й, са ми казвали, че от малка е имала желанието да се представя и играе”, разказва музикантът. „Тя е стихия на сцената. Когато се появи, печели публиката от първата секунда. Винаги съм го констатирал на нашите концерти. Удоволствието й, докато пее и представяйки музиката на сцена, завладява - то е като магнит”, допълва диригентът. По думите му, Никола Тесте, с когото Диана Дамрау е заедно на сцената, но и в живота, „има изключителни певчески качества. Двамата се балансират много добре. Тя води в дуетите, а той е един задълбочен, сериозен, “фундиран” бас. Мисля, че има контраст, но има и допълване”.

Изтънчената музикална селекция, която ще поднесат Дамрау и Тесте, носи заглавието „Кралски афери- Крале и кралици на операта”. Маестро Балев има водеща роля в изграждането на програмата. „Тази концепция се раждаше в продължение на поне 1 година. Диана Дамрау обича т.нар „Тюдорови партии” в творчеството на Доницети, свързани с английския двор. Така изградихме една „червена нишка” на програмата....В крайна сметка, решихме от една страна да бъде атрактивно за публиката, а от друга- да не бъде абсолютно неизвестно за нея”, обяснява Павел Балев. „Ще започнем с Росини, ще има Доницети, Верди, малко Чайковски- ще преминаваме в различните стилови посоки, и ще завършим с Норма от Белини – партия, която Диана Дамрау тепърва ще пее на световните сцени. Има и френска музика- Гуно, Масне, които присъстват в репертоара на Диана Дамрау и Никола Тесте”.

Изявата на световноизвестните артисти на българска сцена отправя поредно предизвикателство както към публиката, така и към оркестрантите от Софийската филхармония. „Националният ни оркестър умее да акомпанира. Реакцията му е бърза, въпреки че не изпълнява често оперни заглавия. Нямам абсолютно никакви предубеждения, че ще се справи с тази задача. През последните години тази политика, чрез която ръководството на Софийската филхармония представя големи знаменитости в България, мотивира допълнително и оркестърът набра солиден опит в изявите си на нивото на звездите, които гостуват”, убеден е Павел Балев.

Изтъкнатият маестро ще бъде първият българин, който ще поеме музикалното управление на два оперни театъра в Германия и Франция през следващите 2 години. Той поема по нов професионален път след 15 години като главен диригент на Филхармонията в Баден-Баден. От септември 2021г. Павел Балев ще заема поста на Генерален музикален директор на Театър Нордхаузен и Лоо-Оркестър Зондерсхаузен в Германия, създаден през 1619г. “В момента се правят там големи заглавия като „Отело” , „Саломе”, а следващият сезон „Тристан и Изолда”, уточнява българският маестро. От 2022г. той ще поеме и музикалното ръководството на Опера Лимож във Франция. През  сезон 2020/2021 диригентът отново е поканен да бъде гост на Токийска филхармония, Национален оркестър на Сингапур, на Филхармония Санкт Петербург и на Михайловски театър Санкт Петербург, но ще работи и с оркестрите на Валенсия, Гронинген, Кан, Гьотинген и др. Засега най-близките ангажименти на Павел Балев в България са дирижиране на спектакъла „Фалстаф” на сцената на Античния театър- Пловдив /28 август 2020г./, както и дългоочаквания концерт на Диана Дамрау и Никола Тесте със Софийската филхармония /4 и 6 септември/. Билетите за концерта на немското сопрано и френския бас ще откриете на касата на зала „България” и в мрежата на Ивентим.

Какво още сподели маестро Павел Балев и какъв въпрос зададе той на Диана Дамрау, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковите файлове под снимката вляво.