Наближава Банско опера фест 2020

Наближава Банско опера фест 2020

Заповядайте на 28 и 29 август! Входът е свободен.

За 11-та поредна година ще се проведе Фестивала за оперна и класическа музика „Банско опера фест”. Той е организиран от Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена и Монте Мюзик и ще се проведе на 28 и 29 август 2020г. Спектаклите ще се състоят на Централния площад на Банско с вход свободен. Началото им е от 21.00ч., но за да бъдат спазени въведените изисквания във връзка с пандемията, зрителите могат да заемат местата си от 20.30ч.

Фестивалът ще зарадва почитателите на класическия звук с две забележителни заглавия от афиша на Държавна Опера –Варна. Постановката, с която ще бъде открита музикалната проява, е оперетата „Хубавата Елена” от Жак Офенбах. През март спектакълът бе изигран премиерно онлайн, а сега публиката ще има привилегията да го види на живо на сцената в Банско. 

„Хубавата Елена“ е едно от най-известните произведения на френския композитор Жак Офенбах. В него се съчетават насмешката над човешките и обществени нрави от края на XIX век. Премиерата на „Хубавата Елена” се е състояла на 17 декември 1864г. в Парижкия вариететен театър и е считана за най-големия успех в творческия път на Офенбах - спектакълът е игран последователно 700 пъти. Постановката е наситана с „булевардния френски хумор и парижкия жаргон, пренесен във времето на Троянската война, а музиката е мелодична и изящна”, пояснява в ефира на Класик ФМ Магдалена Сотирова от организационния екип на Монте Мюзик.

Ефектният декор и античните костюми, солистите, хорът, балетът и оркестърът на Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще поднесат на публиката в Банско богато зрелище, сплетено от драматична игра, оперно пеене и танц. Постановката  е на доайена на оперетното изкуство у нас проф. Светозар Донев, хореограф е Анна Донева, сценограф Иван Токаджиев, костюмограф Ана-Мария Токаджиева. Под палката на диригента Стефан Бояджиев ще излязат актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров" и солист в Музикалния театър в София Александър Мутафчийски - Менелай и солистите на Варненската опера Пламен Долапчиев - Парис и Велин Михайлов - Калхас, а в ролята на Хубавата Елена ще видим искрящата Лилия Илиева.

Във втората фестивална вечер, на 29 август, ще бъде показан мюзикълът „Чаплин”, преведен изцяло на български език. Премиерата на творбата за европейската публика се състоя това лято във Варна, а само месец по-късно идва на сцената на Банско Опера Фест. Мюзикълът е създаден по либретото на Томас Мийхънт, а музиката е на Крис Къртис. Дебютът на „Чаплин“ на Стария континент се реализира по специално договаряне с Bubbles Incorporated, S.A. & Roy Export, S.A.S. и Broadway Licensing, New York и след одобрението на наследниците на великия актьор. Досега мюзикълът е поставян единствено на Бродуей.

„Чаплин” е създаден по автобиографията на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. В ролята на Чарли - човекът, създал образа на малкия човек, обикнат от всички, но самият той борещ се за обич през целия си живот, се превъплъщава Мариан Бачев. На сцената ще му партнират Борислав Веженов (Сидни Чаплин), Десислава Николова (Хеда Хопър), артистите, балетът и оркестърът на Държавна опера Варна. На сцената излизат 34 актьори, подбрани с национален кастинг, хореограф е Анастасия Неделчева, а сценографията е на Константин Гарнизов. Режисьор на пищната и едновременно затрогваща постановка е Борис Панкин.

„Очакваме „Чаплин” и в София, като спектакълът е планиран за началото на октомври в НДК”, подчертава Магдалена Сотирова в интервюто на Георги Митов-Геми. Чуйте го в звуковия файл под снимката вляво!