Соня Йончева избра баса Божидар Божкилов за концерта си в Пловдив

"Това е своеобразно подаване на щафетата", заяви победителят сред повече от 50 кандидати.

В края на юни 2020г. оперната прима Соня Йончева обяви онлайн конкурс, чрез който да лансира пред публиката млад български изпълнител. В надпреварата се включиха повече от 50 кандидати на възраст от 13 до 45 години, а световноизвестното ни сопрано бе поласкано от многобройните кандидатури. Въпреки трудния избор, Соня Йончева се спря на името на младия български бас Божидар Божкилов. Той ще излезе с нея на сцената на Античния театър в Пловдив по време на предстоящия концерт, планиран за 25 август 2020г.  

„Божидар се наложи като победител от първия момент, заради изключително красивия си тембър, доста добра музикалност и много добро и спокойно присъствие на сцената. Той е само на 26 години и смятам, че му предстои много добра кариера. Нямам търпение да го представя в нашия концерт!“, споделя Йончева за избора на младия талант. В момента Божкилов е специализант в Академията на Миланския оперен театър „Ла Скала”. „Това е истинска мечта – да застанеш на сцена до една от най-големите звезди в оперния свят в момента. Изключително съм благодарен за тази възможност. Това е моето първо явяване на сцена след извънредното положение и е точно преди завръщането ми в Милано”, заяви в ефира на Класик ФМ Божидар Божкилов.

„Големите ни артисти имат отношение към новото поколение оперни певци. За мен лично това е едно голямо признание, което идва в много важен за момент и това е своеобразно подаване на щафетата”, допълни младият български бас. „Много е важно да знаеш, че не си сам в развитието и че има кой да застане до теб, да ти даде съвет или просто да ти подаде ръка и да ти каже: „Действай, на прав път си. Развиваш се правилно до момента. Продължавай по същия начин”. Наистина артистите, които са вече в кариера, е редно да подават ръка на тези, които им предстои да извървят този път, който въобще не е лек”, каза още Божкилов. По думите му, този жест има по-важно значение от майсторски клас, „тъй като вече имаш стимул да излезеш на една сцена с артист от тази величина като колега, а не като ученик.” Според него,  в Академията на „Ла Скала” това е утвърдена практика.

Божидар Божкилов печели вниманието на Соня Йончева с ариите на Фиеско от „Симон Боканегра” от Верди, на Иван Сусанин от едноименното произведение на М.И.Глинка и на Колин от операта „Бохеми” от Пучини. На предстоящия концерт той ще изпълни арията "Ella giammai m'amo" на крал Филип II от четвърто действие на операта „Дон Карлос". За първи път Божкилов ще работи с Оркестъра на Пловдивската опера. Концертът ще премине под палката на маестро Найден Тодоров.

Тази артистична изява ще се осъществи при ограниченията, въведени в контекста на извънредната епидемична обстановка. „Полека се завръщаме към нормален ритъм на живот”, смята Божидар Божкилов. “Дискотеки и барове работят на пълни обороти и хората са струпани там. В театрите – драматични или оперни или въобще музикални сцени трябва да се спазват мерки по отношение на максималната допустимост на аудитория. За мен това не е адекватно. Вече се губи смисъла на тези мерки....И хората се струпват масово на протести, което е абсолютно разбираемо. Би трябвало да се дава път на личната отговорност и на правото всеки сам да решава за себе си дали да посети конкретния театър или ще отиде, където пожелае... Смятам, че хората, от които зависят тези решения, малко се бавят с това да ги коригират.  Надявам се да се „хванат в ръце” и да вземат отношение по въпроса. Тези мерки носят загуба за културата в България”, призовава младият оперен изпълнител.

След серия успешни концерти в Италия на 19 август Соня Йончева ще покори публиката в специална Гала с ренесансов репертоар на авторитетния Залцбургски фестивал, който тази година, въпреки пандемията, отбелязва своя 100-годишен юбилей. Веднага след Австрия Йончева пристига за няколко дни в родния си град Пловдив в спектакъла „Завръщане“ на 25 август на сцената на Античния театър. В програмата тя ще изпълни арии от прочути опери от Верди, Пучини, Маскани, както и изненада, подготвена специално за българската публика. Билети се продават онлайн в системата на epaygo.bg или на място в офис мрежата на EasyPay.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Божидар Божкилов можете да чуете в звуковия файл под снимките вляво.