С премиерни изпълнения Хор "Ваня Монева" закрива 16-тия Моцартов фестивал в Правец

На 23 август от 20.30ч. на площада пред Община Правец

От 21 до 23 август 2020г. предстои 16-тото издание на Моцартовия фестивал в Правец /Mozart Festival Pravets/. То ще завърши с концерта "Музика в картини", който ще се проведе на 23 август от 20.30ч. с участието на изумителните гласове на певиците от Хор "Ваня Монева", ръководени от Ваня Монева, които ще озвучат сцената на площада пред Община Правец. Входът е свободен. “Знаете ли колко бяхме щастливи с момичетата ми, като разбрахме, че фестивалът ще се състои? Поканата ни е от миналата година”, сподели диригентката в ефира на Класик ФМ радио. “Когато научихме, с толкова енергия и желание започнахме репетиции, за да може да покажем цялото си присъствие по много достоен начин. Много от съставите не работят през този период, но ние сме мобилизирани през последните 2 месеца, в които се подготвяме за този фестивал”, добави още Ваня Монева. По думите й, “не е възможно ансамбъл да работи дистанционно, както учениците се обучават. Този период остана в миналото и веднага в момента, в който се освободиха нещата, започнахме много интензивна работа и се подготвяме активно, за да може да се представим в един бляскъв вид на 23 август”

Програмата е изпъстрена с първи изпълнения на нови произведения. Началото е отредено за световната премиера на "Музикални пространства" - творба, поръчана и специално написана за фестивала от композитора Георги Андреев. Това е “10-минутно акапелно произведение с ярки фрагменти от Моцарт, Чайковски, Паганини и Росини, вплетени майсторски с българския фолклор. Има една интересна атмосфера на кореспонденция между класиката и фолклора ни. Това провокира нас самите с гласовете да направим различни картини”, пояснява Ваня Монева. Публиката ще бъде съпричастна и с още една премиера - композиторът Димитър Христов адаптира творбата „Звучи тромпет“ от Хенри Пърсел, вдъхновен от спецификата на хор „Ваня Монева“. В хоровата фактура умело е вплетен светлият тембър на обоя, а солист е Вълчан Вълчанов. Обоистът ще свири и в  емблематичната българска песен „Бела съм, бела, юначе“, обработена от композитора Румен Бояджиев – син, за соло обой и хор по повод 25-годишнината на хор "Ваня Монева". 

Акцент в заключителния концерт на фестивала ще бъде още една необичайна звукова комбинация - между хор и струнен квартет. Две пиеси ще прозвучат съвместно с музикантите от "Quarto Quartet". В първата – „Карагьоз вакъл каматен“ на Георги Андреев, към тях ще се присъедини и младата контрабасистка Калина Андреева. Втората пиеса „Рано рани“ е написана от проф. Александър Текелиев и се изпълнява ексклузивно от хор „Ваня Монева“. “Само ние я изпълняваме, като ще го направим за трети път. Много умело той поднася фолклорните мотиви с класически елементи. Той е първият от нашите композитори, който поставя женския народен хор до симфоничния оркестър. Досега сме направили неговите “Реквием”, както и “Корени”, която изпълнихме във връзка с нашето европредседателство в зала “Бозар” в Брюксел”, разкрива Ваня Монева.

Във втората част от концерта „Музика в картини“ ще прозвучат още любими български народни песни, аранжирани от най-големите български майстори на хоровото изкуство Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман,  Петър Льондев, Иван Спасов и др. Смятам, че така ще завършим с много енергия, с поглед напред, съхраняване на българския фолклор и пренасянето му през времето чрез хоровата музика”, подчертава диригентката, преподавател в НМА и продуцент “Народна музика” в Музикална къща- БНР.

На 22 август от 17ч. в RIU Pravets Golf & SPA Resort Ваня Монева ще участва в традиционната за Моцартовия фестивал в Правец „Среща с автограф“, която очаква с нетърпение: “Когато публиката е на 1-2 метра от теб и може да ти зададе всякакви въпроси, е много ценно. От нея може да разбереш какво я вълнува, какво желае, какво би искала още да чуе, какво я провокира. Тези срещи са много важни. Радвам се, че те се налагат в Моцартовия фестивал. Миналата година беше с Найден Тодоров. Смятам, че е хубаво начинание и трябва да ги има тези срещи”.

Припомняме ви, че билетите за Mozart Festival Pravets 2020 са налични в мрежата на Eventim.

Какво още сподели диригентката Ваня Монева, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.