Международният кларинетен конкурс “Сава Димитров” ще се проведе от 21 до 27 ноември при специални мерки срещу COVID-19

Събитието със 120 участници от 30 държави и звездно жури ще се предава на живо в Интернет

Международният кларинетен конкурс Сава Димитров ще се проведе в София от 21 до 27 ноември при специални мерки срещу COVID-19 и без външна публика. В събитието ще се включат над 120 участника от над 30 държави на различни континенти, като програмата е структурирана, така че да отговори на актуалните в момента изисквания за ограничаване на струпването на хора. За целта са ангажирани различни зали в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” с внимателно планиране на активностите и движението на музикантите. Организаторите ще предприемат необходимите действия по дезинфекция на пространствата, измерване на температурата на входа, както и спазването на дистанция и носенето на предпазни маски. При промяна на изискванията на национално ниво това ще бъде своевременно отразено и в организацията на събитието, като е възможно да бъдат изискани и PCR тестове на всички участници.

“Организирането на такъв мащабен световен конкурс точно в този момент е изключително предизвикателство. За нас това не беше лесно решение, защото от една страна сигурността на участниците, журито и екипа са основен приоритет, а от друга събитието предизвика огромен интерес от участници от цял свят, които не искаме да разочароваме. Направихме необходимите консултации и организация с грижа за здравето на хората, за да не пропускаме тази голяма възможност за България да се позиционира на световната музикална сцена с конкурс от такъв ранг.”, обясни проф. д-р Сава Димитров, председател на Организационния комитет и внук на основателя на кларинетната школа у нас, чието име носи конкурсът.

Конкурсът ще се проведе в пет състезателни категории според възрастта, като участие могат да вземат музиканти родени след 1 януари 1994 година. Общият награден фонд е от 50 хил. лева под формата на парични и предметни награди, а организатори на конкурса са Фондация “Проф. Сава Димитров” и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община, Съюза на българските композитори, БНР и БНТ.

Към този момент всички допуснати музиканти и всички членове на “звездното жури”* са потвърдили участието си в конкурса. За да може публиката да се докосне до музикалното събитие, организаторите са осигурили видео стрийминг на живо на програмата на конкурсна в Интернет.

“Със сигурност това ще е необичаен формат на музикален конкурс, но всичко случващо се около нас тази година е различно. Съжаляваме, че българската публика няма да има директен досег със събитието и особено много, че няма да може да слуша на живо изпълненията на огромните световни звезди в концерта на журито. От друга страна обаче това, че успяхме да реагираме с новите технологии, ще отвори широко вратите за по-масовата публика, както от България, така и от цял свят. Така всички желаещи ще могат да станат свидетели на това музикално събитие, което се надяваме да се превърне в емблема на страната ни.”, обясни проф. Димитров. “Искаме специално да благодарим на всичките ни партньори, които до един избраха да останат с нас и да продължат да ни подкрепят в тази нелека ситуация”, допълни той.

*За журито:

Проф. Филип Купер - Първи кларинетист на оркестъра на Парижката национална опера от 1984 година насам, който се изявява и като солист в Берлинската филхармония, Миланската скала, Чешката филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Московския симфоничен оркестър, полския оркестър Sinfonia Varsovia, Orchestre de Paris, Orchestre National de France и др.

Джулиан Блис започва да свири кларинет по собствено желание на 4-годишна възраст. Само след две години вече има първата си изява в Бъкингамския дворец, а когато е на 12 години е поканен да свири отново там на концерта по случай юбилея на кралица Елизабет Втора. По същото време печели и голяма награда от Университета в Индиана, САЩ, което поставя началото и на кариера със стотици турнета и концерти в цял свят. Освен като солист на едни от най-добрите оркестри в света, сред които Филхармонията на BBC, Лондонската филхармония и Кралския филхармоничен оркестър на Великобритания, Блис е известен и със запомнящото се поведение на сцената и това, че обича да общува непринудено с публиката. Именно заради това го сравняват и със сънародника му - футболната звезда Уейн Руни.

Проф. Людмила Петеркова е претодавател в Пражката консерватория откакто е на 27 години и сред възпитаниците й са изпълнители от Италия, Франция, Полша, Корея, Япония, САЩ и Египет. Като солист и изпълнител свири с едни от най-престижните оркестри в Европа, а записите й имат над 2 млн. слушания в платформата Spotify.

Към тях ще се присъедини и българинът доц. д-р Вангел Тангъров, когото родната публика помни като първи кларинетист на Софийската Филхармония, а който в момента е преподавател по кларинет в Тексаския щатски университет и първи кларинетист на Операта в Остин, Mid-Texas Symphony и канадския Симфоничен оркестър Виктория. В състава на журито е и проф. Антонио Тинели – световноизвестен музикант с десетки международни награди, а понастоящем преподавател и координатор на школата по кларинет в Консерваторията „Н. Пичини” в Бари и артистичен директор на различни музикални събития. Сред членовете са и проф. Емил Вишинеску – преподавател в Националната музикална академия в Букурещ и първи кларинетист на George Enescu Philarmony, проф. Джуро Пете, който е водещ преподавател по кларинет в Сърбия, и Павлин Панайотов – възпитаник на българската школа с над 20 години международна музикална кариера, а в момента преподавател и създател на първия училищен кларинетен оркетър в Чехия.Тадей Кениг е професор по кларинет в Музикалната академия в Любляна (Словения) и гост-професор в Университета в Нови Сад, има проведени мастър класове в редица водещи университети, сред които Musikakademie der Stadt Basel, Conservatorio della Svizzera Italiana, UDK Berlin и др. Проф. Никола Сърдич е преподавател в Академията по изкуствата в Нови Сад и Академията по изкуствата в Баня Лука, а като солист и камерен музикант е свирил на големи сцени в бивша Югославия, Франция, Белгия, Германия, Великобритания, Чехия, Нидерландия, Русия, Румъния, Словакия и Унгария.