Българо-японски онлайн концерт отбелязва 75 години от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки

На 6 август от 19.00 часа във фейсбук страницата на Националния музей „Земята и хората“

На 6 август от 19.00 часа в Националния музей „Земята и хората“ ще бъде отбелязан „Ден на милосърдието“ (Hiroshima Day), в знак на състрадание и съпричастност към жертвите на атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 година. Проявата тази година ще бъде под формата на онлайн концерт, с който ще бъде отбелязана 75-тата годишнина от тази жестока трагедия за човечеството.

В музикалното събитие ще прозвучат две двойки българско и японско  музикални произведения, които ще изпълнят солистите- пианистката проф. Жени Захариева и цигуларят проф. Ангел Станков, както и японският пианист Юске Хосака,лауреат на международни конкурси. Българските музиканти ще изпълнят Японска народна песен Komori-uta /Приспивна песен/ от Йошио Хасегава и „Песен” и „Хоро” от Парашкев Хаджиев, а във втората част на програмата чуждестранният гост ще интерпретира Музика „Нара" от Минако Токуяма и „Ръченица” от Панчо Владигеров.

„За последните 2 месеца е моят трети онлайн концерт. Първият беше в знак на благодарност към японското правителство, което още в началото на пандемията ни предостави лекарството „Авиган” срещу Ковид- 19. След това имахме още един онлайн концерт по случай Денят на дарителя - 19 юни”, разказва Жени Захариева. „Обстановката в музея предразполага към едно интимно музициране. Публиката много ни липсва, защото изкуството ни е създадена за него. То е взаимна обмяна на чувства и мисли между изпълнителя и слушателя. Да се надяваме, че скоро всичко това ще приключи”, допълва тя. „Живото музикално изкуство е послание от Космоса, създадено от човека за човека, за да го променя и да го прави по-добър и по-чувствителен и сам да разбира повече себе си”, подчертава проф. Захариева.

И тази година във връзка с проявата Националният музей „Земята и хората" експонира „Камъкът от Хирошима" за отбелязване годишнина от атомната бомбардировка над японския град Хирошима. Събитието е израз на почит и съпричастност пред многобройните жертви, борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.  Камъкът с барелеф на японската богиня на милосърдието – Канон е веществен и символичен знак на състрадание и съпричастност към жертвите на трагедията. Гранитният къс е част от уличната настилка в гр. Хирошима, който през 1945 г. е бил разположен в близост до епицентъра на атомния взрив. По инициатива на Президента на Република България д-р Желю Желев през 1997 г. в Националния музей „Земята и хората" е предаден един от тези късове с ангажимента „Денят на милосърдието" да бъде отбелязван по подходящ начин, което се случва в присъствието на официални лица, с поклонение, поднасяне на цветя, написване на лични послания за мир върху специална бланка.

В писмо до Министъра на културата Боил Банов организаторите считат, че със стойностната музикална инициатива, която са подготвили в условията на пандемия, ще бъде подкрепена тази световна кауза и традиционно изградените през годините българо-японски културни взаимоотношения.

Чуйте повече за събитието от интервюто на Георги Митов-Геми с проф. Жени Захариева, която от 2018 г. е носител на авторитетната Държавна награда „Изгряващо Слънце–Златни лъчи с ленти“, Япония. Звуковият файл е разположен под снимките вляво.

Проследете онлайн концерта на 06.08.2020 г. от 19.00 ч. на адрес: 

https://www.facebook.com/Earth.and.Man.National.Museum/posts/3289186541124771?notif_id=1596283987607359¬if_t=live_video_schedule_broadcaster