Виртуален концерт подарява Фестивала за камерна музика

Виртуален концерт подарява Фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

Третото издание се отлага за лятото на 2021г.

Тазгодишното издание на фестивала “Неотъпкана пътека”, който се провежда от две години в живописното село Ковачевица, ще бъде отложено за лятото на 2021г. поради ограниченията, свързани с пандемията. Въпреки това, организаторите подготвят специален подарък за своите почитатели-  виртуален концерт, който ще бъде представен във Фейсбук страницата на фестивала на 1 август 2020г. от 19 ч. българско време /18 ч. в Мадрид, 17 ч. в Лондон, 12 ч. в Ню Йорк/. Публиката ще има възможността да проследи онлайн новите записи, специално направени от музикантите Мариана Карпатова, Златомир Фунг, Георги Вълчев, Лора Чекоратова и др. Програмата включва творби от Рахманинов, Шьонфелд, Арт Тейтъм и Добринка Табакова.

 „Неотъпкана пътека” е фестивал за класическа камерна музика, чието трето издание ще се състои през август 2021 г. Поредицата от събития включва три концерта в читалище “Светлина”, село Ковачевица, един концерт в гр. Гоце Делчев, както и един образователен концерт за деца от региона. Сред изпълнителите на фестивала ще гостува известният виолончелист Златомир Фунг, носител на Златния медал за виолончело от Конкурса “Чайковски” в Русия през 2019г. Програмите ще бъдат посветени на 250-годишния юбилей на Бетовен и ще съдържат негови рядко изпълнявани камерни творби. Предстоят интерпретации на шедьоври от Дворжак, Брамс и Рахманинов, както и творби от модерни композитори, включително световноизвестната българска композиторка Добринка Табакова.

Ковачевица се издига на 1000 метра надморска височина в Западните Родопи. Спада към територията на община Гърмен, на около 25 км от град Гоце Делчев. Селото се намира в поречието на река Канина, по-известна като Кървава река. Климатът е милостив към местните, тъй като зимата е относително мека, а лятото – приятно и прохладно.

Фестивалът събира класически музиканти с многогодишен опит и световна кариера. Следвайки традициите на известни европейски и американски фестивали, те отново ще представят вдъхновяващи творби на камерната класическа музика сред великолепната природа на Западните Родопи.

Чуйте подробности от интервюто на Радостина Узунова с пианистката, създател и основен организатор на фестивала “Неотъпкана пътека” Лора Чекоратова, което е разположено в звуковия файл под снимките вляво.