Правят премиера на последната творба на Енио Мориконе

В Генуа

В петък, 31 юли от 21:15 ч. местно време Театър „Карло Феличе” в Генуа ще бъде домакин на световната премиера на “Tante pietre a ricordare”- творбата на Енио Мориконе, която той композира в памет на жертвите от срутването на моста Моранди в града. Това е последното произведение, написано от големия италиански музикант, починал на 6 юли 2020г. Творбата “Tante pietre a ricordare” е написана за оркестър, хор и детски глас и е поръчана от Театър „Карло Феличе” и град Генуа, за да отбележи трагедията от 14 август 2018 г., която отне живота на 43 души. На диригентския подиум ще застане Андреа Мориконе, който е син на легендарния композитор.

Посмъртната премиера на Мориконе ще открие „Концертът за Генуа“, организиран по повод откриването на новия мост „Генуа Сан Джорджо“, построен на мястото на моста Моранди. Програмата, планирана като празник на историята и музикалната традиция на град Генуа, включва и още два акцента: първата част от Сюита № 8 „Генуа“ от Лоренцо Пероси и Тържествена меса от Саверио Меркаданте, произведение, чиято премиера е била през 1868 г. в Църквата „Св.Амвросий Медиолански и Св. Андрей Първозвани” по поръчка на тогавашния директор на Театър „Карло Феличе” Анджело Мариани.

Друг генуезец, диригентът Фабио Луизи, ще ръководи Оркестъра и хора на Театър „Карло Феличе”, който ще изпълни вариации върху операта „Симон Боканегра” от Дж.Верди и транскрипция за цигулка и оркестър на 24-тото Капричио на Паганини (солист и оркестратор: Джовани Андреа Занон) и на „Dal tuo stellato soglio “ от операта „Мойсей в Египет” от Росини. Солисти ще бъдат Серена Гамберони (сопрано), Мартина Бели (мецосопрано), Франческо Мели (тенор), Микеле Пати (баритон), Лука Салси (баритон), Джовани Батиста Пароди (бас) и Роберто Скандиуци (бас). Концертът ще бъде заснет и излъчен на живо по Primocanale. Съгласно неотдавнашната заповед на управата на региона Лигурия, Театърът „Карло Феличе” ще може да побере около 900 зрители за събитието при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Междувременно в Рим вече се появи графит с лицето на Енио Мориконе, създаден от уличния артист Хари Греб. Изображението, което се радва на огромен интерес от минувачите, се намира върху стена на сграда в бохемския район „Травестере” на италианската столица.